Gen povezan s rakom dojke

AMERIČKI znanstvenici pronašli su gen povezan s rakom dojke, a otkriće bi trebalo omogućiti nove načine liječenja i objašnjenje zašto crnkinje češće umiru od raka dojke od bjelkinja, piše časopis Breast Cancer Research.

Gen nazvan BP1 pronađen je u 80 posto uzoraka tkiva pacijentica oboljelih od raka dojke, a voditeljica istraživanja dr. Patricia Berg iz medicinskoga centra George Washington nada se da će rezultati istraživanja biti posebno korisni za Amerikanke s afričkim korijenima. Spomenuti gen pronađen je u 57 posto uzoraka tkiva uzetih od bijelih pacijentica oboljelih od raka dojke i u čak 89 posto crnih pacijentica.

Ekipa dr. Berg ispitala je samo 46 uzoraka tkiva, ali ona misli da su rezultati i postotak pojavljivanja gena reprezentativni. Gen BP1 "izražen" je i aktivan samo u svakom devetom uzorku tkiva uzetog sa zdravih dojki. Znanstvenici su ispitivali samo uzroke tkiva u slučajevima duktalnog karcinoma, ali ta vrsta raka čini 80 posto svih slučajeva raka dojke.

Kao i neki drugi geni povezani s rakom, i gen BP1 aktivira se u ranoj fazi razvoja embrija, a kasnije prestaje biti aktivan. Taj je gen poznat kao transkripcijski faktor. "Ova vrsta gena zadužena je za stvaranje bjelančevine koja upravlja uključivanjem i isključivanjem drugih gena", kaže dr. Berg, a znanstvenici iz njezina tima sada će se usmjeriti na otkrivanje tih drugih gena.

Dr. Berg otkrila je u prethodnim istraživanjima da je gen BP1 aktivan u slučajevima leukemije, osobito u slučajevima mijeloidne leukemije i kod djece koja pate od te bolesti.

Čini se da lijek za leukemiju deaktivira gen BP1, što je utvrđeno laboratorijskim pokusima, pa dr. Berg smatra da bi se tim lijekom moglo pokušati utjecati na spomenuti gen, ali znanstvenici žele otkriti i hoće li se otkrivanjem toga gena moći rano otkriti i uspješno liječiti rak dojke.

Gen BP1 aktivan je u sve tri faze razvoja raka dojke, već od samoga početka njegova razvoja pa bi mogao poslužiti i za otkrivanje bolesti. Znanstvenici su otkrili da su svi tumori kod kojih je ispitivano postojanje receptora za estrogen pozitivni kod testiranja na gen BP1.

Postoje dvije kategorije tumora dojke, oni kod kojih anti-estrogenska terapija daje rezultate, i oni kod kojih nema rezultata. Tzv. ER-pozitivni tumori lakši su za liječenje pa se kod njih često koristi lijek tamoksifen. ER-negativni tumori, koji čine 40 posto svih slučajeva raka dojke, nisu osjetljivi na djelovanje toga lijeka, pa bi gen BP1 mogao ponuditi novi način liječenja tih tumora.

Vjerojatnost pojave ER-negativnih tumora veća je kod crnkinja u SAD-u, a kod njih je, unatoč primjeni iste terapije, i veća smrtnost od raka dojke.

Prema predviđanjima Američkoga društva za borbu protiv raka, ove će godine u svijetu od raka dojke oboljeti više od 1,2 milijuna žena, od toga njih 200 tisuća u SAD-u, a samo u SAD-u od te bi bolesti u moglo umrijeti 40 tisuća žena.

(Hina) rug dgk

Pročitajte više