General Klein i Jadranka Kosor počasni građani Vukovara

NAPRIJEDLOG Odbora za dodjelu javnih priznanja grada Vukovara gradski vijećnici odlučili su danas da plakete počasnih građana Vukovara dodijele američkom generalu Jacquesu Paulu Kleinu, negdašnjem zapovjedniku mirovnih snaga UN-a u hrvatskom Podunavlju, i saborskoj zastupnici Jadranki Kosor.

Gradsko je vijeće na današnjoj sjednici donijelo odluku o dodjeli ovogodišnjih nagrada i priznanja koja će biti uručena na Dan grada, 3. svibnja, na blagdan zaštitnika Vukovara sv. Filipa i Jakova.

General Jacques Paul Klein, kako se navodi u obrazloženju nagrade, uspostavio je prijelaznu upravu UN-a u hrvatskom Podunavlju te osigurao povratak vukovarskih prognanika.

Saborska zastupnica Jadranka Kosor istaknula se svojom velikom pomoći vukovarskim prognanicima u najtežim trenutcima njihova progonstva, još dok je radila kao novinarka Hrvatskog radija a nastavila je to činiti i kad je postala saborskom zastupnicom, stoji u obrazloženju nagrade.

Nagradu za životno dijelo dobila je vukovarska liječnica, danas u mirovini, dr. Aleksandra Zubarev-Kajba koja se među prvim Vukovarcima vratila iz progonstva u Vukovar. U vukovarskoj bolnici osnovala je rentgenski odjel te se posebice istaknula u skrbi za bolesnike treće životne dobi.

Osim tih nagrada izabrani su i dobitnici medalja i plaketa grada Vukovara.


Pročitajte više