General vojske RS optužen za granatiranje Sarajeva

HAŠKI optuženik, general Vojske Republike Srpske Dragomir Milošević, nekadašnji zapovjednik Sarajevskoromanijskog korpusa, koji se u petak predao vlastima u Beogradu, optužen je za granatiranje Sarajeva odnosno zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnih zakona i običaja ratovanja.

Milošević će tijekom dana biti prebačen u Den Haag. Optužnica protiv njega podignuta je 24. ožujka 1998. godine, ali je bila zapečaćena do 20. prosinca te godine.

U optužnici Haškog tužiteljstva navodi se da je Sarajevsko-romanijski korpus "provodio vojnu strategiju granatiranja i snajperskog djelovanja radi ubijanja, ranjavanja i teroriziranja civilnog stanovništva Sarajeva".

Optuženi Milošević je od ožujka 1993. godine bio šef stožera zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislava Galića, kojega je na toj dužnosti naslijedio u kolovozu 1994. godine.

U optužnici se navodi da je ta vojna formacija "usmjeravala granatiranje i snajpersko djelovanje na civile koji su obrađivali povrtnjake, čekali u redu za kruh, skupljali vodu, išli na pogrebe, kupovali na tržnicama, vozili se tramvajima, skupljali drva ili jednostavno šetali s djecom ili prijateljima", a ti "napadi na sarajevske civile često nisu imali veze s vojnim djelovanjima i cilj im je bio da stanovništvo drže u neprekidnom strahu".

Vijest o predaji optuženog Miloševića prva je u petak objavila glavna tužiteljica Carla del Ponte, koja se nalazi u posjetu Sarajevu, a tijekom dana u srbijanskoj vladi bit će održana konferencija za novinare na kojoj će biti riječi o predaji optuženog Miloševića.

Optuženi Milošević nije bio na popisu haških optuženika iz Bosne i Hercegovine čije izručenje Haški sud traži od Srbije i Crne Gore.

Pročitajte više