George Bush: Uvijek bih ponovno naredio mučenje terorista



DUGO se nije pojavljivao u medijima, ali njegovi javni nastupi nisu izgubili na kontroverznosti. Kad bi sve morao raditi iznova, bivši američki predsjednik George W. Bush još bi jednom naređivao mučenja terorista i išao u rat u Iraku.

Bush je jučer tijekom govora u Ekonomskom klubu priznao da je naredio "oštro" ispitivanje Khalida Sheika Mohammeda, idejnog organizatora napada na Svjetski trgovački centar 2001. godine.

Mučenje, ratovi, Saddam

Mohammed je uhićen 2003. godine i još je uvijek najviše rangirani član al-Qaide kojega Amerikanci drže. Ispitivan je tehnikom "waterboardinga", kontroverznim načinom fizičke prisile koji administracija Baracka Obame smatra mučenjem.

Bush je hladno rekao da bi terorista ponovno mučio "kad bi to spasilo živote". Priznao je i da se tijekom ispitivanja koristilo kontroverznu tehniku tijekom koje se simulira utapanje.

Također je stao u obranu svoje odluke da započne rat u Iraku 2003. godine. Svrgavanje Saddama Husseina je bio "pravi potez, a svijet je bez njega bolje mjesto". Rat u Iraku odnio je desetke, možda i stotine tisuća života, a financijski teret na SAD je ogroman.

Pročitajte više