Geron objavio da je cjepivo protiv raka sigurno

RANI pokušaj stvaranja univerzalnog cjepiva protiv raka čini se sigurnim i daje naznake da će možda čak biti i učinkovit, priopćili su znanstvenici u tvrtki Geron.

 Prvih nekoliko pacijenata koji boluju od raka imuniziranih cjepivom nisu imali loših reakcija nego se, štoviše, čini da su izgradili imunološku reakciju na bolest, priopćeno je iz kalifornijske tvrtke. To su tek prvi rezultati, ali pokazuju da je pristup znanstvenika pravilan, dodaje se. Geron je rezultate ispitivanja trebao predstaviti na sastanku Američke udruge za istraživanje raka u Torontu, ali je taj sastanak otkazan zbog straha od izbijanja epidemije atipične upale pluća poznate kao teški akutni respiratorni sindrom (SARS). Mnoge skupine istraživača rade na cjepivu protiv raka. Imunološki sustav tijela katkad prepoznaje i uništava stanice raka, ali ne uvijek. Zamisao je da cjepivo pojača taj odgovor.

No veliko je pitanje koji dio stanice raka se može najbolje iskoristiti za stimulaciju imunološkog sustava - osobito zato što liječnici ne žele slučajno uzrokovati uništenje zdravih stanica. Geronov pristup usmjeren je na telomerazu, protein koji stanicama daje nešto poput besmrtnosti.

Važan je u ranoj životnoj dobi, ali se čini da se isključuje kad tijelo dosegne zrelost. Stanice raka, međutim, proizvode prevelike količine telomeraze, čime si omogućuju vrlo dug život i nesuzdržani rast. Geronovo cjepivo koristi stanice imunološkog sustava poznate kao dendritičke stanice. One se uzmu od pacijenta, izloži ih se genetskim signalima telomeraze i potom ih se vrati u pacijenta.

Znanstvenici se nadaju da će to potaknuti druge stanice imunološkog sustava da unište sve što ima veliku količinu telomeraze. Prvih nekoliko pacijenata cijepljenih na taj način nisu pokazali ozbiljnijih suprotnih učinaka, tvrdi Geron.

To je prva faza postupka koja treba dokazati sigurnost i tek je djelomično dovršena, izjavila je tvrtka. ´Budući da se telomeraza nalazi u svim važnijim vrstama stanica raka, telomeraza mnogo obećava kao sredstvo u univerzalnom cjepivu protiv raka za liječenje širokog spektra tumora, sama ili u kombinaciji s drugim antigenima´, stoji u priopćenju predsjednika uprave i izvršnog direktora Gerona Thomasa Okarme.

Pročitajte više