GERRY ADAMS POZIVA LONDON DA OBNOVI SJEVERNOIRSKE INSTITUCIJE

Gerry Adams, lider katoličke sjevernoirske stranke Sinn Fein, pozvao je u subotu britansku vladu da obnovi sjevernoirski parlament i vladu unatoč izbornoj pobjedi radikalne protestantske Demokratske unionističke stranke (DUP) koja se protivi nastavku tamošnjeg mirovnog procesa. L

"Želimo da se ukine suspenzija sjevernoirskih institucija", izjavio je Adamas na konferenciji za novinare prije susreta s britanskim ministrom za Sjevernu Irsku Paulom Murphyjem.

Murphy je u subotu ujutro počeo pregovore s glavnim strankama potpisnicama mirovnog sporazuma od Velikog petka, kojim je postavljen temelj poluaotnomnoj zajedničkoj vlasti između katolika i protestanata.

DUP, kojeg predvodi radikalni protestantski svećenik Ian Paisley, najavio je da neće prihvatiti izravne razgovore s čelnicima Sinn Feina, političkim ogrankom Irske republikanske armije (IRA). On smatra da postojeći mirovni sporazum daje previše ustupaka katoličkim nacionalistima.

Prije raspisivanja izbora britanske su se vlasti nadale pobjedi umjerenih katoličkih i protestantskih stranaka, međutim rezultati su donijeli ono što mnogi analitičari smatraju "scenarijem iz noćne more" za britansku vladu.

Pročitajte više