GIACOMO SCOTTI: I FAŠISTI SU BACALI LJUDE U FOJBE

U fojbe su i fašisti bacali ljude, prenio je u nedjelju list "Corriere della Sera" riječi riječkog književnika i povjesničara rodom iz Napulja, Giacoma Scottija.

Svi glavni talijanski nacionalni listovi ("Corriere della Sera", "Repubblica", "La Stampa"...) prenose u nedjelju izvješća sa savjetovanja iz Venecije, koje je organizirala Komunistička obnova, pod naslovom "Rat je užas: fojbe između fašizma i pokreta otpora". Najviše se dojmilo Scottijevo izlaganje o fašističkim zločinima tijekom okupacije današnje Slovenije i Hrvatske iz kojeg se vidjelo, dokumentirano, kako su fašisti 30-tih godina bacali svoje protivnike u fojbe, kraške jame u Istri i okolici Trsta.

Čelnik Komunističke obnove Fausto Bertinotti je zaključujući savjetovanje u Veneciji rekao kako su "fojbe bile užasni događaj u prijelazu između rata i poslije rata", a profesor s tršćanskog sveučilišta Jože Pirjavec je govorio o "krvavoj talijanskoj okupaciji" Istre i Dalmacije.

Bertinotti je rekao kako je i u pokretu otpora bilo grešaka, kako su i partizani griješili te "moramo raščistiti i s našom povijesti analizirajući greške koje smo često ignorirali". Osudio je i gulage. "Gulazi nisu paradigma komunizma, već njegova kontradikcija. Želim se riješiti te pogrešne ideje koju smo nosili u sebi", rekao je Bertinotti.

Profesor na rimskom sveučilištu Predrag Matvejević je govorio kako su na fašistička bacanja ljudi u fojbe odgovorili pobunjeni seljaci u Istri bacivši fašiste u fojbe, ali "zločin se ne može opravdati drugim zločinom".



Pročitajte više