Gjenero: Sada je jasno da je Sanaderov ustupak Austrijancima bio još gluplji nego što se mislilo

UGLEDNI politički analitičar Davor Gjenero je u razgovoru za Index komentirao uhićenje odbjeglog generala Ante Gotovine.

"Hrvatskoj je pao veliki kamen sa srca. Radi se o izrazito pozitivnom razvoju događaja za nas. Najzanimljivije je u izjavi Carle del Ponte da se Gotovinu počelo hvatati u rujnu, što su neki protumačili da se od rujna nadzire njegovo kretanje." - kazao je Gjenero u razgovoru za Index.

"To objašnjava njezino pozitivno mišljenje o Hrvatskoj iz listopada. Sam tehnički čin uhićenja izveden u trenutku kad je najviše odgovaralo Haškom sudu, jer to je sad snažan pritisak na SiCG, od kojih se očekuje brzo izručenje Karadžića i Mladića. Mislim da je ovo dobar trenutak u konačnom regionalnom suočavanju s prošlošću." - dodao je Gjenero.

"Mislim da se sad pokazuje da je Sanaderov ustupak Austrijancima bio još gluplji nego sto se činilo jučer, jer očito je da je uhićenje Gotovine koje je tehnički izvedeno jučer ali, koje je u 10 mjesecu bilo gotova stvar, bilo to sto je presudilo o otvaranju pregovora s Unijom, a ne kompenzacija Sanaderovim političkim prijateljima." - kazao je Gjenero.

Zanimala nas je Gjenerova procjena popularnosti premijera Ive Sanadera nakon uhićenja Ante Gotovine.

"Sanadera će sad u desnom političkom polju smatrati izdajnikom "naših dečki", a nakon sporazuma s Austrijom je građansko-liberalnom glasačkom tijelu postalo jasno da Sanader organski ne pripada tu i da on nije netko kome bi se mogao povjeriti glas. Ovaj pad potpore Sanaderu koji se već dogodio nakon sporazuma s Austrijom će vjerojatno ostati kao dugotrajnija činjenica, ali možemo biti zadovoljni time da je Sanader još u rujnu shvatio da je uhićenje gotovine bilo neophodno." - zaključio je Gjenero.

Pročitajte više