Glas Amerike 2007. ukida program na hrvatskom jeziku

GLAS Amerike, radijski i televizijski program kojeg financira američka vlada, zbog smanjenog proračuna namjerava u 2007. ukinuti emitiranje na hrvatskom i nekim drugim jezicima i više se usmjeriti prema Bliskom istoku u okviru borbe protiv terorizma.

Emitiranje radio-televizijskog programa na hrvatskom, turskom, tajlandskom, grčkom i gruzijskom jeziku bilo bi potpuno ukinuto u novoj programskoj shemi, koja je upućena na razmatranje u Kongres, objavio je Odbor guvernera koji upravlja međunarodnim radio i televizijskim postajama koje financira američka vlada uključujući Glas Amerike (VOA).

Glasnogovornik Odbora Larry Hart je rekao da su razlozi za ovu odluku snažnija orijentacija VOA na borbu protiv terorizma, te dodao da je pri tome ulogu imala i slušanost i gledanost pojedinih programa.

"Željeli smo zadržati sve programe, ali ne možemo zbog proračunskih ograničenja i potrebe za jačanjem servisa usredotočenih na borbu protiv terorizma", rekao je Hart za Hinu.

Prijedlog nove programske sheme sada ide na razmatranje u američki Kongres. "Što će se dogoditi ovisit će o Kongresu", rekao je Hart.

Predloženo proračunsko povećanje za međunarodno emitiranje od 4,3 posto u 2007. ići će uglavnom američkim radio i televizijskim mrežama za Bliski istok uključujući radio postaju Sawa i proširenje na 24 sata emitiranja bliskoistočnog televizijskog informativnog programa Alhurra te jačanje programa VOA prema Iranu i Afganistanu.

Radio emisije VOA na albanskom, bošnjačkom, makedonskom, srpskom, ruskom i hindu jeziku se također ukidaju, ali će biti nastavljene televizijske emisije na ovim jezicima.

VOA sada tjedno emitira više od 1.000 sati vijesti te obrazovnih i kulturnih programa na 44 jezika.

Pročitajte više