"Glas koncila": U privatizaciji je pogažena etika

U REDAKCIJSKOM komentaru naslovljenu ´U privatizaciji je pogažena etika´, novi broj ´Glasa Koncila´ navodi da cijeli slučaj ´Sunčanoga Hvara´ otkriva da je etika posve pogažena, a radi li se i o, kriminalu, trebale bi istražiti mjerodavne vlasti.

´S potpunim pravom bilo je puno prigovora, zamjeraka i medijskih kampanja protiv takvoga neetičnog postupanja s nacionalnim dobrima za prijašnje, hadezeovske vlasti´, napominje list, dodajući kako je sadašnja koalicija dobila na izborima u siječnju 2000. vlast uvelike upravo na obećanju da će kazniti sve kriminalne radnje u procesu pretvorbe i privatizacije i da će spriječiti takve neetičke, da ne kažemo kriminalne postupke u pretvorbi i privatizaciji.

´No, Državni ured za reviziju u svojim službenim izvještajima (koji su u Saboru raspravljeni 31. siječnja) otkriva da se ponavljaju ne samo neetički nego upravo i kriminalni postupci u pretvorbi i privatizaciji, da se i dalje radnici otpuštaju, da se praktično nastavlja sve ono protiv čega su s pravom bili današnji nositelji vlasti dok su bili u opoziciji´, piše list.

Smatra da činjenica da dio nositelja aktualne državne uprave takvim svojim postupcima uništava nacionalno dobro i kompromitira Hrvatsku u međunarodnoj zajednici, zahtijeva hitne promjene i poteze.

´Krajnji je čas za maksimalno zaoštravanje odgovornosti svih onih koji su uključeni u proces pretvorbe i privatizacije, štoviše krajnji je čas i za sankcije, i to etičke, političke i kaznene, kad to utvrde mjerodavne sudske vlasti´, smatra list.

Napominjući kako je neetičko ponašanje u tim državnim službama prevršilo sve mjere, list tvrdi kako vlast naprosto mora istjerati odgovornost svih onih koji u tim procesima pretvorbe i privatizacije ne poštuju zakon i hrvatske nacionalne interese ili -ako to nije sposobna učiniti - što prije odstupiti.

Pročitajte više