Fra Mijo Džolan: Hrvatsko pitanje jedno od najvažnijih za održanje BiH

MISLIM da bi preustroj BiH i stvaranje pravne države trebao početi obrnutim putem, iznutra, od naroda i građana BiH. To je bez sumnje dulji put, ali jedini pravi, izjavio je u razgovoru za najnoviji broj ´Glasa Koncila´ provincijal Bosne Srebrene fra Mijo Džolan.  

Potvrdivši kako je BiH pod protektoratom te kako ne zna koliko se to može promijeniti izravnim sučeljavanjem, fra Mijo je izjavio kako će međunarodna zajednica prihvatiti ona rješenja i manje će se priklanjati bilo komu ako u državi bude jasnije što hoće njezini narodi i građani.

´Hrvatsko pitanje u BiH je jedno od najvažnijih pitanja njezina opstanaka´, ustvrdio je provincijal Bosne Srebrene, dodavši kako bi sami Hrvati u BiH, njihove ustanove, Republika Hrvatska, drugi narodi i građani u BiH, a svakako međunarodna zajednica, trebala to uzeti sasvim ozbiljno.

Nama Hrvatima, i u BiH i u Hrvatskoj, nedostaje minimalni politički, kulturni, gospodarski, institucionalni, nacionalni i crkveni konsenzus o pitanju Hrvata u BiH, izjavio je, dometnuvši kako će, dok se to ne postigne, biti teško Hrvatima ne samo s drugim narodima u BiH, s međunarodnom zajednicom, nego će biti i nerazumijevanja, okrivljivanja i ravnodušnosti i među nama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Danas bi prije svih materijalnih pomoći najvažnije bilo da svi relevantni hrvatski čimbenici otkriju s radošću postojanje bosanskih Hrvata, koji imaju svoj specifični doprinos općehrvatskom duhu´, rekao je, dodavši kako su bosanski Hrvati dio hrvatstva i općesvjetske uljudbe, koliko god bili malobrojni.

Provincijal smatra kako znanje o tome treba postati i priznanje te se ne smije bosanske Hrvate promatrati negativistički, s jedne strane kao ´male´ Hrvate ili one koji nemaju nacionalni identitet, a s druge strane kao remetilački faktor, kao one koji su stranci u svojoj vlastitoj domovini te ih treba gurnuti bilo na margine, bilo iseliti u Hrvatsku.

Franjevačka provincija Bosna Srebrena u franjevačkoj duhovnosti živi više od sedam stoljeća. Svoje ime dobila je po Srebrenici, gdje je postojao jedan od prvih njezinih samostana, koji je 1686. za bečkoga rata porušen.

Bosna Srebrena danas pokriva vrhbosansku nadbiskupiju i banjolučku biskupiju. U dijelu koji pastorizira Bosna Srebrena registrirano je, kako napominje fra Mijo, na početku 2002. godine 157.815 od predratnih 300.000 katolika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara