Glas poduzetnika: Poduzetnici šokirani novim ugovorima o opskrbi plinom

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

UDRUGA Glas poduzetnika (UGP) upozorila je na nestabilnu situaciju na tržištu plina i nova poskupljenja apeliravši na hitnu intervenciju vlade i resornog ministarstva, a u slučaju nepronalaska adekvatnog rješenja, najavila je i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Kako stoji u priopćenju, nestabilna situacija rezultira višestrukim povećanjem cijena u odnosu na prethodne te je poduzetnicima potrebna hitna intervencija i pomoć vlade.

"Dok su predstavnici vlade na ljetovanju, poduzetnicima ovih dana dolaze novi ugovori Gradske plinare Zagreb koji su izazvali novi šok i strah kod poduzetnika od nadolazeće jeseni i predstojeće sezone grijanja", istaknuli su iz UGP-a, pri čemu se pitaju koliko će još poduzetnika morati "staviti ključ u bravu" da bi vlada nešto poduzela.

"Tražimo od vlade da se hitno pokrene i brzo i efikasno kreira mjere za sve one koji rade, zapošljavaju i pune državni proračun. Smatramo da su pod hitno nužne mjere koje će zaštiti poduzetnike i pomoći u nadolazećim mjesecima u kojima će poduzetnici teško moći planirati svoje mjesečne troškove režija i koji će biti veliki izazov za preživljavanje", apelirali su iz UGP-a.

"Neprimjeren rok Gradske plinare Zagreb za potpisivanje novih ugovora"

Iz UGP-a su komentirali i nova pravila koja dolaze s novim ugovorima.

"Kako bi osigurala naplatu potraživanja, Gradska plinara Zagreb je u novom ugovoru dodala sredstvo plaćanja u vidu zadužnice od 1000 ili 2000 eura. Isto tako, umjesto dosadašnje fiksne cijene plina po kilovatsatu, cijena plina će se formirati svaki mjesec ovisno o kretanju cijena na burzi prirodnog plina u Austriji ili Mađarskoj, a radi se o nerealnim cijenama koje bi se mogle kretati u rasponu od 150 do 200 eura po megavatsatu", ustvrdili su iz UGP-a.

UGP neprimjerenim smatra i to što je Gradska plinara Zagreb zadala rok manji od mjesec dana u kojem poduzetnici mogu potpisati nove ugovore. Naime, navode iz udruge, potpisani ugovor mora se poslati do 1. rujna, a zadužnica izdana u eurima, potpisana od ovlaštene osobe i solemnizirana kod javnog bilježnika, do 15. rujna.

U protivnom će opskrbljivač uputiti nalog za obustavu opskrbe plinom od 1. listopada 2022. U tako kratkom roku poduzetnici nemaju dovoljno vremena da istraže koji bi distributer plina mogao garantirati bolje uvjete distribucije, upozorili su iz UGP-a.

Bujas: Mogu se očekivati i veće akcije, uključujući i prosvjed

Napisali su i da se Hrvatska ponosi i diči LNG terminalom koji je na vrijeme napravljen, a ima dovoljan kapacitet za Hrvatsku i hrvatske poduzetnike.

"Zašto se plin za poduzetnike ne koristi iz LNG terminala?" upitali su dodavši da je ovakva situacija apsolutno nedopustiva i da se stvari moraju pod hitno mijenjati inače će mnogi biti osuđeni na propast.

Predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas poručio je da ta udruga neće stajati sa strane, a da njenih 20.000 članova, mahom mikro, malih i srednjih poduzetnika i obrtnika, očekuje jaku reakciju.

"Ukoliko se ne nađe adekvatno rješenje u suradnji s ministarstvom i ministrom Filipovićem, mogu se očekivati i veće akcije, uključujući i prosvjed u gradu Zagrebu na Trgu bana Jelačića", izjavio je Bujas.

Pročitajte više