Glas: Vlada i dalje prisiljava djecu na nastavu vjeronauka

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

GLAS je u četvrtak upozorio da su učenici osnovnih škola, koji ne pohađaju vjeronauk, zbog epidemioloških mjera ipak prisiljeni sjediti na nastavi, što smatraju diskriminatornim pa su prozvali vladu i resorno Ministarstvo jer nisu za njih pronašli zamjenski izborni predmet.

"Vlada i dalje djecu prisiljava na nastavu vjeronauka. Hrvatski sabor danas raspravlja o izvješću pravobraniteljice za djecu, pa je pravo vrijeme još jednom podsjetiti da su djeca koja ne pohađaju nastavu vjeronauka u osnovnim školama trenutno izložena najgrubljoj diskriminaciji", priopćili su iz Glasa.

"Neviđena razina diskriminacije u školama"

Već su upozoravali na problem da učenici koji ne pohađaju vjeronauk zbog epidemioloških mjera bivaju prisiljeni sjediti na nastavi, što Glas smatra novom i dosad neviđenom razinom diskriminacije u školama.

"Ministarstvo obrazovanja i znanosti ni ove godine nije osiguralo zamjenski izborni predmet za učenike osnovnih škola koji ne pohađaju nastavu vjeronauka, niti se barem potrudilo osigurati da se nastava vjeronauka u svim školama održava prvi ili zadnji sat", ističe Glas.

"Mjere ne mogu i ne smiju biti izgovor"

Podsjećaju da su još u prošlom mandatu u saborsku proceduru uputili prijedlog zaključka kojim bi se vladu obvezalo na konačno ukidanje diskriminacije i kršenja prava djece koja ne pohađaju vjeronauk.

S obzirom na to da prijedlog tada nije prihvaćen, iz stranke najavljuju da će saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš ponovno saboru predložiti isti zaključak.

"Epidemiološke mjere ne mogu i ne smiju biti izgovor za ovakvo kršenje prava djece i nadamo se da će vlada i nadležno ministarstvo konačno reagirati i ukinuti praksu prisilnog vjerskog odgoja u osnovnim školama", kaže se u priopćenju.

Pročitajte više