Glasilo ekstremne desnice pobrojalo krivce za presudu Gotovini

DESNIČARSKI Hrvatski list sastavio je u novom broju listu krivaca za prvostupanjsku presudu Gotovini i Markaču, na kojoj su se našli HDZ-ovi i oporbeni političari, nevladine udruge, odvjetnici, svi birači Stjepana Mesića, kardinal Josip Bozanić te desetak novinara, među kojima i Indexov Tomislav Klauški.

"Zagovarali su oganj i mač protiv Gotovine"

"Pisali su laži o kretanju Gotovine dok je bio u bijegu, laži iz njegove biografije, umanjivali mu zasluge, zagovarali oganj i mač protiv njega, objavljivali i knjige s lažima o njemu te pokušali po naputku Carle del Ponte mijenjati savjest hrvatskog naroda o generalu", stoji u strogom sudu Hrvatskog lista o novinarima koji su izdali "našu stvar".

Kako navode u HL-u, glasilu ekstremne desnice, najveća je koncentracija takvih novinara u izdanjima EPH, Novom listu, glasilima srpske zajednice u Hrvatskoj, te dijelu internetskih portala koji zastupaju "prosrpska, čak i velikosrpska politička stajališta".

Prvi čovjek Crkve - moralno odgovoran

Uvaženim perima iz Hrvatskog lista, na tapetu se našla vrlo raznolika i inače nespojiva paleta likova pa su se, uz "velikosrpske" novinare, dohvatili i kardinala Bozanića.

"Kao prvi čovjek Crkve u Hrvata, nije iskoristio sav svoj neprikosnoveni autoritet i utjecaj, a mogao je, da spriječi progon nedužnih i najzaslužnijih ljudi u hrvatskom narodu. Moralno je odgovoran za njihovu današnju tešku sudbinu", stoji u ocjeni Bozanića.

Mesićevi birači - mentalno odgovorni?!

Još su zanimljiviji epiteti koje dodjeljuju biračima Stjepana Mesića.


"Iako su znali da je Mesić nezakonito dao haškim tužiteljima Brijunski transkript, zbog kojega su sada osuđeni Gotovina i Markač, oni su ga po drugi put odabrali za predsjednika. Odgovornost tih birača je moralna i mentalna (metafizička)", tvrde u HL-u.

Što bi po definiciji bila mentalna tj. metafizička odgovornost u desničarskom glasilu ne objašnjavaju.

Odgovorna i udruga koja brani ženska prava

Za odvjetnika Antu Nobila idu optužbe da je širio laži o zločinima nad Srbima, a Zoran Milanović je, kazuju u HL-u, znao ili je morao znati da je riječ o nevinim ljudima. Uz brojne političare i udruge, redakcija HL-a je među krivce za progon Gotovine svrstala čak i udrugu B.a.b.e, koja se bavi ženskim pravima.

Pročitajte više