Glavaš "baniran" na portalu Večernjeg lista

TVRDA ruka internetske cenzure dostigla je i najtraženijeg Hrvata, Branimira Glavaša, kojemu je ovih dana blokiran pristup sekciji komentara na portalu Večernjeg lista.

Može se reći da se pravi staž na internet forumima dobije tek nakon "baniranja", odnosno nakon što vam administratori zbog ovog ili onog razloga zabrane pristup portalu ili njegovom dijelu. Na Indexovom forumu ta je praksa znala proizvoditi višednevne "pobune" korisnika koji su smatrali da im je pristup zapriječen zbog nepravednih razloga. Plejadi forumaša koji su osjetili neumoljivu administratorsku palicu sada se pridružio i Branimir Glavaš, koji je na internetu iz Hercegovine našao put prema državi u kojoj je osuđen za ratni zločin. 

Dva komentara i kraj

Glavaš se, potvrdio je za Index, imenom i prezimenom registrirao na portal Večernjeg lista i ostavio dva komentara na članku o svojoj gradnji kuće u blizinu hercegovačkih Drinovaca.

"Bože moj koliko li sam se gluposti načitao u tim komentarima tih piskarala koji nemaju nikakve veze sa istinom i realnošću. Kao prvo nikada nikakva komunjra nisam bio. Kao drugo, nikada ništa nisam privatizirao, a što je najvažnije, presuđen sam potpuno nevin u politički montiranom procesu, koji je naložio Ivo Smradaner, a kukavičkom podaničkom šutnjom "blagoslovio", V.Šeks. Izricanje presude je samo operativno odradio sudački politički poslušnik i moralna nula, Horvatović. No, ni to neće trajati do vijeka!", prvi je komentar koji je ostavio Glavaš.

U sljedećem je komentaru, odgovarajući korisniku Demos, Glavaš napisao: "Jel znaš to rade naše obavještajne službe? Bave se osobnim kriminalom pod zaštitom države! Propitaj se čime se bavi Karamarko. Propitaj se koliko i koje su mu tvrtke u vlasništvu, te koliki su godišnji promet i prihod imale samo u godinama dok je vodio tajnu službu RH i sada dok je ministar MUP-a", a nakon toga je "baniran".

Presedan za banirane

Glavaš nam je pokazao i e-mail koji je poslao uredništvu Večernjeg, a u kojemu se požalio na zaprječenje pristupa, što smatra "neprofesionalnim i nekorektnim, naročito kada se ima u vidu da svojim komentarima nisam kršio pravila i utvrđeni kodeks komunikacije".

Nije dobio odgovor od lista. Neki su se sudionici rasprave na komentarima zapitali je li to zaista Glavaš, a on im je odgovorio s profila svog stranačkog suradnika Ivana Drmića, napisavši kako mu je blokiran pristup pa se javlja s prijateljevog profila.

Ne zna se kako će se rasplesti ovaj slučaj, ali sigurno je da će se svi koje u budućnosti na hrvatskom web prostoru budu "nepravedno banirali" moći pozvati na slučaj jedne poznate i tražene ličnosti.

J.D.
Foto:  Joško Šupić/Cropix

Pročitajte više