Glavaš dobio osobnu iskaznicu u BiH

BRANIMIR GLAVAŠ od danas je ponosni vlasnik osobne iskaznice Bosne i Hercegovine. Iskaznica mu je izdana danas ujutro u 8,30, saznaje Index.

Glavaš je u susjednoj državi prijavljen u Ljubuškom, na adresi Bana Jelačića bb. "Time su otklonjene sve nedoumice oko ispravnosti moje dokumentacije i državljanstva u BiH", rekao je Glavaš za Index.

Glavašev boravak u susjednoj državi, u koju je otišao netom prije izricanja desetogodišnje nepravomoćne kazne za ratne zločine počinjene u ratnom Osijeku, kontroverzna je tema zadnjih tjedana.

Nakon što je Mandatno-imunitetno povjerenstvo Hrvatskog sabora skinulo Glavašu imunitet, on je i službeno postao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem. U BiH ima državljanstvo pa ne može biti izručen.

Paradoksalna situacija

Prošli je tjedan završio u ekstradicijskom pritvoru u Sarajevu, dok se odlučivalo hoće li ga se ipak izručiti. Glavni tužitelj BiH Milodrag Barašin rekao je da Branimir Glavaš svoje državljanstvo nije stekao na legalan način te nema prepreke za izručenje Glavaša njegovoj "prvoj domovini".

Ipak, prizivno je vijeće Suda BiH odlučilo da do odluke o njegovom izručenju nema razloga za njegove pritvaranje jer nema opasnosti od bijega iz države, s obzirom da bi Glavaš temeljem međunarodne i lokalne tjeralice bio uhićen bilo gdje osim u BiH. BiH ne izručuje svoje državljane, a s Hrvatskom nema bilateralni sporazum o izručivanju.

Glavaš se nalazi u paradoksalnoj situaciji u kojoj je istodobno bjegunac pred hrvatskim pravosuđem, a istodobno pri tom bijegu nije prekršio niti jedan zakon.

J.D.
Foto: V.M. Tauber / Cropix
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara