Glavaš: županijske vlasti ne sudjeluju niti će sudjelovati u namještanju privatizacije "Belja"

Predsjednik osječkobaranjske Županijske skupštine Branimir Glavaš izjavio je danas u Osijeku da županijske vlasti ne sudjeluju, niti će sudjelovati u namještanju natječaja za privatizaciju baranjskog poljoprivrednog kombinata "Belja".

Na konferenciji za novinare pozvao je predstavnike sindikata PPDIV-a i HUS-a na dogovor oko usuglašavanja stavova, koje će se poslati Vladi i Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP).

Glavaš je kazao kako između stavova Županije i sindikata nema značajnijih razlika te da je riječ o "nijansama". Županija se, istaknuo je, zauzima da, uz očuvanje cjelovitog "Belja" i poštivanje kolektivnog ugovora, država zadrži kontrolni paket dionica, najdulje do ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a da ih se nakon toga ponudi malim dioničarima.

"Ako sindikati budu vodili neku svoju politiku i ako do usuglašavanja ne dođe, Županija ne želi ići protiv sindikata kao predstavnika radnika, ali u tome slučaju nismo spremni preuzeti svoj dio odgovornosti za budućnost 'Belja'", rekao je Glavaš, ocijenivši da je u medijima posljednjih dana stvorena slika kako sindikat zastupa jednu zainteresiranu stranu, a Županija i on drugu.

"Zalažemo se za onoga tko će u potpuno transparentnom javnome natječaju ponuditi bolje uvjete", istaknuo je.

Glavaš je opovrgnuo medijske informacije da se u novome natječaju priprema prodaja 43,7 posto temeljnog kapitala "Belja", kazavši kako "to nije točno". Po njegovim riječima, netko je iz administracije HFP-a takav podatak pustio u javnost, kao jednu od kalkulacija u izradi novoga natječaja, ali da takva odluka "nije, niti će biti donesena". Dodao je kako se odluka Vlade o novome natječaju očekuje idući tjedan, u četvrtak.

Na novinarski upit opovrgnuo je da postoji sukob o pitanju privatizacije "Belja" između njega i potpredsjednika Vlade Andrije Hebranga, kazavši kako nema "nikakvih sukoba, nesuglasica ili različitih koncepcija". Glavaš je rekao da je Hebranga, ministra Čobankovića i direktora HFP-a Damira Ostovića izvijestio o prijedlozima županijskih vlasti te da su oni i prihvaćeni.

Predsjednik Nadzornog odbora "Belja Ivica Buconjić kazao je kako su glavni ciljevi u privatizaciji tvrtke očuvanje cjelovitog "Belja", maksimalno očuvanje zaposlenosti i dotok svježeg kapitala te kako članovi NO "nemaju predrasuda prema bilo kojem ulagaču".

U situaciji smo kada imamo više kvalitetnih potencijalnih kupaca i vjerujemo da će se u nadmetanju ostvariti bolja cijena, što je veliki pomak u odnosu na gospodarsku apatiju koja je u poduzeću vladala prije nekoliko mjeseci, ocijenio je Buconjić.

(Hina) xivuč ymć

Pročitajte više