Glavašević o sukobu s Hebrangom: Nije mi se teško ispričati, ali njegova mi je izjava nanijela bol

Screenshot: HRT

U  RASPRAVI u sinoćnjoj emisiji Otvoreno, Bojan Glavašević rekao je Andriji Hebrangu da ne zna kako je to izgubiti oca i obitelj te ostati bez svega. SDP-ovac je time uzvratio na Hebrangovu optužbu da je vrijeđao hrvatske branitelje.

No je li zaista moguće da je Glavašević, sin ratnog izvjestitelja koji je ubijen u Vukovaru, previdio Hebrangovu obiteljsku sudbinu, s obzirom na to da je poznato da mu je otac, istaknuti komunist, nakon sukoba s Titom zatvoren i ubijen, a majka mu je provela godine u zatvoru?
 
"Iskreno, razljutilo me jer je svima dozvoljeno biti žrtva osim meni. Podsjećam da me Hebrang napadao zbog snimke kojom se stalno manipulirala i tvrdi da ja pljujem po braniteljima. Zbog te snimke sam i fizički napadan. I ta je njegova izjava u tom trenutku mi izazvala veliku bol. Hebrang je ponovo otvorio tu priču i mislim da je najprije on zaboravio na moju žrtvu. A valjda sam onda u tom trenutku, pod emocijama, i ja zaboravio na njegovu. Nisam ga želio uvrijediti, reagirao sam povrijeđeno i nije mi ze zbog toga teško ispričati. Ali ako se uzme u obzir razlika u godinama, političko iskustvo, pa i svježina rana, mislim da je Hebrangova reakcija stvarno bila neprimjerna. Nije bila vezana uz temu i bila je ad hominem", kazao je Glavašević za Index.

Hebrang nastavio s uvredama i nakon emisije
 
Na pitanje jesu li poslije emisije normalno komunicirali, Glavašević kaže da mu je Hebrang nastavio dobacivati uvrede, a on nije htio uzvraćati pa se odmaknuo.
 
Glavaševiću je licemjerno da Hebranga više vrijeđaju tenisice koje nosi zastupnik Ivan Pernar, nego blokirani ili siromašni. "Tenisice nisu nepoznate u politici niti predstavljaju urušavanje standarda. Primjerice Joschka Fischer, kada je prisezao za ministra zaštite okoliša bio je u tenisicama, ima fotografija iz 1985, gdje se to lijepo vidi. Isti taj čovjek u tenisicama Fischer, kasnije je postao šef diplomacije na saveznoj razini", kazao je Glavašević za Index.
 
Misli da je uspjeh populističkih stranaka poput Živog zida uzrokovan velikom nejednakošću.
 
"Sve osobe koje su sjedile u HTV-ovom studiju spadaju sa svojim plaćama u 1% najbogatijih, uključujući Sinčića. I sigurno da teško mogu razumjeti probleme onih koji zarađuju 3.500 kuna mjesečno i prehranjuju obitelj.  U Hrvatskoj od 1,4 milijuna ljudi koji rade i hrane javni sektor njih 65 posto ili 900.000 rade za manje od 5.000 kuna," kaže Glavašević i dodaje kako mainstream stranke moraju više biti fokusirane na one koji loše žive.

Pročitajte više