Glavna državna odvjetnica: Jesmo li mi Supermani? Nismo, i mi smo ljudi

DANAS će se održati zatvorena sjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na kojoj će se raspravljati o sigurnosti tajnih podataka iz kriminalističkog istraživanja Dragana Kovačevića i drugih u aferi Janaf.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek prije sjednice se obratila medijima.

Govoreći o korupciji i organiziranom kriminalu, kazala je kako su "hrabro zagrizli u tu jabuku".

"Ali doživjeli smo prozivanja da smo nesposobni, nestručni, to me podosta razočaralo. U DORH-u rade ljudi koji se trude svojim radom i znanjem i odgovornošću učinkovito progoniti počinitelje kaznenih djela. Jesmo li mi Supermani? Nismo, i mi smo ljudi. Radimo greške, spremni smo priznati ih i ispraviti. Bez podrške građana, medija, javnosti, taj posao ne možemo raditi sami", rekla je Hrvoj Šipek.

"Mini reforma"

"Državno odvjetništvo se nalazi na neki način u mini reformi. Otkazali smo neke stručne skupove zbog koronavirusa. Zbog toga sam odlučila da sa svojim suradnicima obiđem županijska državna odvjetništva da vidimo kako rade, kakvi su rezultati rada. Namjera mi je sastaviti jedno izvješće i o tome izvijestiti ministra uprave. Što se tiče rada i organizacije rada, to je bilo različito od jednog državnog odvjetništva do drugog. Uspjelo se održati ažurnost, rješavao se jedan značajan dio predmeta iz ranijih godina. Kako će biti u drugoj polovici godine, jako je teško reći. Imamo ljude u samoizolaciji, pojavilo se u Uskoku. U kojoj mjeri će to utjecati na rad i rezultate je teško prognozirati", otkrila je.

Zašto se kompromitiraju tajni izvidi, odnosno zašto osobe koje su pod istragom doznaju da ih se istražuje?

"Mi to ne možemo znati. Provedemo unutarnju kontrolu i znamo da na tom predmetu radi vrlo uzak krug ljudi", kazala je Hrvoj Šipek.

Je li premijer trebao biti obaviješten o tajnim istragama i izvidima?

"Državno odvjetništvo postupa u skladu sa zakonom u Ustavu. Ni Državno odvjetništvo ni ja kao glavna državna odvjetnica nemamo obvezu obavještavati premijera o istragama. Naravno, Državno odvjetništvo surađuje s policijom i SOA-om i kad bismo došli do podataka o ugrozi nacionalne sigurnosti, to bismo razmotrili i onda bi svaka od tih institucija donijela odluku o obavještavanju. Vlada nema ništa s tim", zaključila je.

Pročitajte više