Glavni odbor: DC na izbore samostalno

DEMOKRATSKI centar (DC) će na izbore izaći samostalno, s jasnim i realnim programom gospodarskog oporavka i budućeg razvoja Hrvatske, istaknuto je na današnjoj konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora te stranke.

"Pred nama su naši prvi parlamentarni izbori i naš prvi pravi ispit političke vrijednosti", rekla je predsjednica Glavnog odbora DC-a Vesna Škare Ožbolt i dodala je DC kroz tri godine izgradio prepoznatljiv politički identitet koji je rezultirao pozitivnim trendom rasta stranke. Stoga će, naglasila je, DC tek nakon izbora ući u koaliciju s politički i programski srodnim strankama na temelju jasne zajedničke platforme od gospodarskih i reformskih do pitanja haškog suda.

Predsjednik DC-a Mate Granić je napomenuo da ta stranka podržava i samostalan izlazak na izbore HDZ-a, HSLS-a i HSP-a, stranaka s kojima se "DC složio da na izborima treba smijeniti današnju nekompetentnu i neodlučnu vlast".

Među najvećim zamjerkama upućenim aktualnoj vlasti od afere Sunčani Hvar, NE Krško, Piranskog zaljeva i prislušnih afera te nezaposlenosti Granić je izdvojio i "opasni porast" zaduženosti države ocijenivši da će se Hrvatska "naći pred vratima argentinskog sindroma i dužničke krize", ako se nastavi politika nekontroliranog zaduženja države.

Zbog toga će, najavio je, DC tražiti hitnu saborsku raspravu o vanjskom dugu Hrvatske i donošenje Zakona o sukobu interesa kako se više ne bi dešavalo da državna jamstva dobijaju privatna poduzeća po rodbinskim ili prijateljskim vezama.

DC već priprema izborni i gospodarski program, ali zamjera Vladi RH što još odugovlači s utvrđivanjem točnog datuma parlamentarnih izbora na kojima će, po Granićevom uvjerenju, DC postići rezutat od 10 posto. Granić je na kraju naglasio da se DC snažno zalaže za europski put Hrvatske te da nije spreman ući u koaliciju koja bi tu europsku orjentaciju dovela u pitanje. Na svoje liste DC je spreman staviti istaknute javne nestranačke ličnosti i ozbiljno razgovara s Forumom hrvatske sloge, izvijestio je.

Za zamjenika predsjednice Glavnog odbora DC-a na današnjoj konstituirajućoj sjednici je izabran Vicko Batinica te šest potpredsjednika. Glavni tajnik DC-a bit će Nikola Ružinski.

DC je u dijelu sjednice zatvorenom za javnost raspravljao o mogućim koalicijama na državnoj razini.

Pročitajte više