Glavni tajnik NATO-a: Ovo je presudan trenutak za savez

Foto: FAH

DVODNEVNI sastanak čelnika država članica NATO saveza počinje u petak u Varšavi. Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je da će spremno dočekati izazove koji ih očekuju.

"U ova ćemo dva dana poduzeti nove, velike korake koji će povećati sigurnost država članica i omogućiti uspostavljanje reda na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare koju je održao s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom. "Prikladno je što se susrećemo u Varšavi, gradu koji je iskusio sukobe i poznaje vrijednost sigurnosti", dodao je.

Očekuje se da će na ovotjednom sastanku virtualni prostor biti prihvaćen kao službeno područje djelovanja NATO-a, uz nebo, more i zemlju.

U fokusu interesa čelnika država članica bit će i ostale prijetnje, poput otvorenog neprijateljstva Rusije i vjerskog nasilja.

"Živimo u opasnom svijetu, pod prijetnjom terorizma koji posebno ugrožava južne granice Saveza", objasnio je glavni tajnik. "Tu je i Rusija, koja je od 2000. godine utrostručila troškove za obranu i upotrijebila silu protiv jedne od neovisnih europskih država, Ukrajine", zaključuje.

Dio sastanka bit će posvećen i nedavnoj odluci Velike Britanije o izlasku iz Europske unije, baš u trenutku kada EU i NATO planiraju veliko unaprjeđenje suradnje u gospodarstvu i pitanjima sigurnosti.

Na sastanku bi trebala biti donesena i formalna odluka o slanju najvećeg pojačanja obrane na istočnim granicama saveza još od raspada SSSR-a. Oko 4.000 vojnika bit će raspoređeno u baltičkim republikama i Poljskoj, kao upozorenje Rusiji da će bilo kakav vojni izlet na teritoriji država članica izazvati otvorenu konfrontaciju sa cijelim NATO savezom.

Pročitajte više