Glavni tužitelj ICC-a o istrazi ratnih zločina u Darfuru

GLAVNI tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Luis MorenoOcampo u petak je priopćio da očekuje suradnju državnih vlasti, UN-a i Afričke unije u istrazi ratnih zločina u sudanskoj pokrajini Darfur, koju mu je danas povjerilo Vijeće sigurnosti UN-a.

"Vijeće sigurnosti UN-a povjerilo mi je istragu situacije u Darfuru od 1. srpnja 2002. S relevantnim nacionalnim i međunarodnim vlastima, uključujući UN i Afričku uniju, sklopit ću aranžmane nužne da bi proveli istragu", stoji u priopćenju Morena-Ocampa.

Prije početka istrage, tužitelj prema Statutu ICC-a treba izvršiti procjenu ključnih faktora, uključujući zločine i dokaze o njima.

"Očekujem suradnju relevantnih strana kako bih prikupio te informacije", navodi tužitelj u priopćenju ICC-a.

Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo je Rezoluciju 1593 o ICC-ovoj istrazi zločina u Darfuru, nakon što je Washington promijenio pristup tom pitanju i odustao od veta, ostajući suzdržan.

Rezolucija je prihvaćena s 11-0, a uz SAD suzdržani su bili Alžir, Brazil i Kina.

Sjedinjene Države zauzvrat su dobile znatne ustupke, uključujući čvrsta jamstva da Amerikanci koji rade u Sudanu neće moći biti izručeni ICC-u ni drugom nacionalnom sudu, ako u Sudanu počine zločine.

Američka v.d. veleposlanica pri UN-u Anne Patterson kazala je kako je njezina zemlja i dalje "temeljito protiv" ICC-a, no istodobno je odlučna nešto poduzeti u Sudanu.

"Važno je da međunarodna zajednica progovori jednim glasom kako bi pomogla u promicanju stvarne odgovornosti", rekla je Patterson.

Od stupanja na dužnost, predsjednik SAD-a George W. Bush aktivno se protivio sudu a američki diplomati protivili su se prepuštanju sudanskog slučaja ICC-u u bilo kojoj varijanti. Umjesto toga predlagali su osnivanje ad hoc tribunala u Africi, što nije naišlo na podršku ostalih 14 članica Vijeća sigurnosti.

No u srijedu su objavili kako odustaju od prigovora da ICC istraži osumnjičene u Sudanu, nakon primanja jamstava za svoje građane.

Francuska, Velika Britanija i još sedam drugih članica Vijeća sigurnosti ratificirali su statut ICC-a, a još dvije su potpisale i očekuje se da ga ratificiraju. Ukupno je 98 zemalja ratificiranjem postalo strankama Statuta ICC-a, a 139 ga je potpisalo.

Rezolucija 1593 je treći takav dokument Vijeća sigurnosti UN-a kojim se vrši pritisak na Sudan, najveću afričku zemlju, da okonča krizu u Darfuru u kojem se broj poginulih u sukobu između provladinih milicija "džandžavida" i pobunjenika procjenuje na oko 180.000.

Prvom rezolucijom ojačan je emabargo na uvoz oružja i zamrznuta imovina onima koji narušavaju mirovne napore a drugom je predviđeno slanje 10.000 pripadnika Mirovnih snaga UN-a koji bi nadzirali mirovni sporazum između islamističke vlade u Kartumu i kršćansko-animističkih pobunjenika s juga zemlje, kojim je završen 21-godišnji građanski rat.

Pročitajte više