Glaxo preuzima Plivin Istraživački institut

GLAXOSMITHKLINE objavio je danas dogovor s Plivom d.d. o preuzimanju Pliva - Istraživačkog instituta d.o.o. za istraživanje i razvoj, poznatog po svom razvoju antibiotika iz skupine makrolida. Završetak preuzimanja Instituta od strane GSK-a očekuje se tijekom travnja 2006.

Ugovorena vrijednost transakcije između GlaxoSmithKline i Plive iznosi 35 milijuna američkih dolara. Dodatnih 15 milijuna ovisi o prelasku pojedinih projekata iz ranih istraživačkih faza u fazu kliničkog razvoja lijeka što čitavu trenutnu transakciju čini potencijalno vrijednom 50 milijuna američkih dolara.

U slučaju tržišnog uspjeha nekog od ranije spomenutih projekata, GlaxoSmithKline će Plivi isplatiti dodatna sredstva. GlaxoSmithKline preuzet će zaposlenike Instituta, trenutno njih oko 130, te će steći potpuno vlasništvo nad Institutom, uključujući intelektualno vlasništvo i drugu imovinu.

"Institut će, kao novi Centar izvrsnosti, uvelike doprinijeti specifičnom stručnom području te uvećati naše mogućnosti ekspertize pri otkrivanju novih kemijskih spojeva u različitim terapijskim područjima"-  izjavio je Allen Baxter, Senior Vice President Drug Discovery u GSK.

"Izuzetno nam je drago što smo uspjeli izvršiti našu namjeru o izlasku iz "proprietary" poslovanja (lijekovi s tržišnim ekskluzivitetom), u relativno kratkom vremenskom razdoblju. To će nam omogućiti da se u potpunosti usmjerimo na poslovanje s generičkim lijekovima, za koje vjerujemo da će donijeti vrijednost našim dioničarima" - izjavio je Željko Čović, predsjednik Uprave Plive.

Pročitajte više