Čestitamo, postali ste građani Europske unije!

Screenshot: HRT, Foto: Tomislav Kristo, Nenad Dugi, Neja Markičević, Sandra Šimunović/Cropix, Patrik Maček, Željko Lukunic, Davor Puklavec/PIXSELL

TOČNO u ponoć tisuće građana na zagrebačkom će glavnom trgu dočekalo je ulazak Hrvatske u Europsku uniju, tom prilikom pozdravili su ih, uz Milanovića i Josipovića, i mnogi europski političari. Fešta koja je završila hrvatske je građane koštala oko 6 milijuna kuna.

> Što se do 17 sati događalo u Zagrebu čitajte ovdje

> Evo čime će Josipović i Milanović počastiti goste: Salenjak s marelicom za desert, pogledajte jelovnik!

00:40 Linić je na Bregani rekao par riječi. "Okupili smo se da proslavimo ulazak RH u Republiku Uniju. Zatvaramo Breganu, Goričan, Rupu..."

00:19 "Ovo je dan kada su se ostvarili snovi. Neka živi i cvate Europa, njeno zajedništvo i njeni ideali, ideja slobode, demokracije, sigurnosti i napretka svih europskih naroda.", rekao je Josipović. Više ovdje

00:08 Predsjednik Europskog vijeća na hrvatskom je Hrvatima zaželio dobrodošlicu u EU! Više ovdje

00:05 "Dragi Hrvati, čestitam! Jedan tim - jedan san!", poručila je Hrvatima predsjednica Litve. Više ovdje

00:00 Čestitamo! Postali ste građani Europske unije!

23:49 Jose Manuel Barroso prvo je na hrvatskom rekao svima: "Čestitam!", a govor je zaključio riječima: "Dobrodošli u Europsku uniju!". Više ovdje

23:45 "Ovo je zemlja racionalnih ljudi, Hrvatska zna da ove noći nikuda ne bježi, ostajemo tu gdje jesmo. Na nama je da pružimo ruku zemljama u regiji. Živjeli, živjela Hrvatska, živjela Hrvatska u Europi", dio je govora Milanovića. Više ovdje

23:40 Štefan Fuele je napisao na Twitteru: "EU opet piše povijest, Hrvatska postaje novom članicom"

23:32 Slavko Linić stigao je na Breganu, on će skinuti ploču s napisom Carinska uprava. Više pročitajte ovdje

23:25 "Međimurje, kak si lepo, cvetičem si ti meni obgrajeno" dio je teksta ove međimurske narodne, opisuju na Vladinom Twitteru pjesmu Vuprem oči

23:15 "Pjesma Se me ra morta je otpjevana na istrorumunjskom jeziku tj. vlaškom ili žejanskom. Postoji samo 150 govornika ovog jezika". Upravo je izvodi na Trgu Tamara Obrovac

23:10 "Luka Sorkočević autor je prvih hrvatskih simfonija, među njima i Simfonije br. 3 u D-duru. Sviđa li vam se?", pitaju na Vladinom Twitteru dok se naTrgu izvodi Simfonija

23:00 Hrvatskom himnom počeo je službeni program

22:49 U 23 sata počinje središnji dio proslave, nakon Puhačkog orkestra ZET-a, Marka Tolje, TBF-a, Jinxa, DJ Šveca slijedi::

1. Himna Republike Hrvatske

2. Čipka
3. Simfonija br. 3 u D-duru, Allegro
4. Glagoljaško pjevanje: Puče moj
5. Se me ra morta privari / Ako me smrt prevari
6.Ophod zvončara iz Kastavštine
7. 2CELLOS: Smooth Criminal
8. Vuprem oči
9. Slavonske kraljice
10. Moja prva ljubav / Djevojke u ljetnim haljinama
11. Himna slobodi
12. Govori:
 Predsjednik Vlade Republike Hrvatske
Zoran Milanović
 Predsjednik Europske komisije
José Manuel Barroso
 Zamjenik predsjednika Vlade Republike Irske
Eamon Gilmore
13. Puštanje u pogon Teslinog transformatora
14. 3D mapping velikih hrvatskih izuma i otkrića
15. Nelle tue braze
16. Oda radosti
17. Govori:
 Predsjednica Litve
Dalia Grybauskaitė
 Predsjednik Europskog Vijeća
Herman Van Rompuy
Ave Maria iz rock-opere Gubec-Beg
18. Govori:
 Predsjednik Europskom parlamenta
Martin Schulz
 Predsjednik Republike Hrvatske
Ivo Josipović
19. Film: Čovjek u Hrvatskoj - od šarolikih narječja do prve hidroelektrane u Europi
20. Sunčana polja

22:40 S Gornjeg grada prema Trgu krenuli su i najviši uzvanici

22:25 Slavi se i u Splitu, na splitskoj Rivi je veliko slavlje... A Poljud je napunio Thompson. VIše pročitajte ovdje

22:20 Visoki uzvanici dolaze na Trg bana Jelačića gdje se već okupilo nekoliko tisuća hrvatskih građana

22:00 Potpredsjednik Vlade Velike Britanije Nick Clegg za HTV je kazao: "Mislim da je ulazak u EU vrlo važan korak za Hrvatsku i da je to sidro za jugoistočnu Europu nakon događanja u prošlosti.

Ja sam proeuropski raspoložen, glavno načelo EU jest da stvari moramo raditi zajedno, boriti se protiv zločina, stvarati radna mjesta. Ulogu Hrvatske vidim kao vrlo važnu jer druge zemlje će se ugledati na Hrvatsku, sve poteškoće koje je Hrvatska prošla postat će mjerilo kojeće druge zemlje morati zadovoljiti kako bi ušle u EU"

21:30 Mesić je za HTV kazao kako je Hrvatska prije bila izolirana  te da je vrlo teško došla u poziciju za pregovaranje. Pita se jesu li građani spremni za EU

Na stolovima za odabrane inćuni, janjetina, vrhunska vina...

20:50 "U povijesti jednoga naroda malo je događaja poput ovoga koji danas obilježavaju građani Republike Hrvatske. Događaj je to koji nije samo ostvarenje političkog sna jedne generacije političara nove hrvatske države. Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju je potvrda uvjerenja naših građana o pripadnosti svakoga od nas europskom demokratskom, vrijednosnom i kulturnom krugu", pročitao je Josipović svoj govor, cijeli možete pročitati ovdje.

20:39 "Sretan sam što vas večeras mogu pozdraviti u glavnom gradu Hrvatske, 28. članice EU! Prisutnost svih vas ispunjava nas ponosom. Mene inspirira da ovu čašu koju ću podići vidim polupunom, a ne polupraznom! Nazdravljam u ime naše zajedničke budućnosti! Hvala vam, živjeli, živjela Hrvatska", rekao je okupljenim gostima premijer Milanović, cijeli govor pročitajte ovdje

20:29 Dok se Trg puni građanima, visoki gosti stigli su u Klovćeve dvore na večeru...

20:20 Među uzvanicima su i Stjepan Mesić i Jadranka Kosor.

20:17 "Ja ću se sjećati prve noći kada su pregovori otvoreni! Kada smo čekali i nismo znali hoćemo li ih otvoriti ili ne", rekao je za HTV Vladimir Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač. "Ovo je neprocjenjivo, neprocjenjivo je sjediti za zajedničkim stolom u EU. Za sve ostalo tu je MasterCard", našalio se Drobnjak u izjavi za HTV zbog čega ga je novinar ukorio.

20:10 Svi uzvanici će se fotografirati na bini postavljenoj na Markovom trgu. Nakon fotografiranja, uputili su se pješice prema Klovićevim dvorima

20:00 Našem reporteru slovenski su novinari kazali kako je očito da je Hrvatska u feštu povodom ulaska u EU, uložila puno više novaca nego što je to učinila Slovenija kada su oni pristupali EU. "Puno više i novaca i truda je uloženo, to se mora primijetiti", rekle su nam slovenske kolege.

19:25 Vesna Pusić srdačno se pozdravila i s Ivicom Dačićem, desetak minuta kasnije stigli su i Tomislav Nikolić te Borut Pahor. Njih su dočekali Josipović i Milanović.

19:10 Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu trenutno traje proba izvođača koji će večeras nastupiti u sklopu proslave ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Središnji zagrebački trg zatvoren je ogradama, prema procjenama policije, na njemu će moći biti oko pet tisuća gledatelja.

19:09 Stiže i predstavnik Njemačke, nakon što je dolazak otkazala Angela Merkel i poslala državnog tajnika

18:55 Stigli su i Josipović i Milanović, pet minuta nakon njih počeli su stizati i predstavnici EU zemalja koje predsjednik i premijer dočekuju

18:35 Stefan Fuehle i Vesna Pusić vrlo su se srdačno pozdravili

18:30 Očekuje se dolazak stranih delegacija na Markov trg, dočekuje ih ministrica Vesna Pusić


18:25 "Ovo je zaista povijesni dan za Hrvatsku! Mislim da će buduće generacije imati puno bolje uvjete za život!" rekao je predsjednik Sabora Josip Leko za HTV

18:00 Trg bana Jelačića otvoren je za građane, koji su počeli pristizati!

17:51 U gradovima diljem Hrvatske teku pripreme za veliko slavlje u povodu pristupanja Europskoj uniji. Središnja proslava odvijat će se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu i na Trgu svetog Marka.



Visoke delegacije uzvanika iz Europe i regije čitavog dana pristižu u Zagreb. Od 18 sati i 30 minuta okupit će se na Markovom trgu, slijedi večera u Klovićevim dvorima te potom proslava na Trgu bana Jelačića.

U samom središtu grada zasad nema nikakvih gužvi, Zagrepčani su očito dobro pazili na upozorenja policije i organizatora. Tek pokoja grupica zbunjenih turista fotografira i raspituje se što se to večeras događa u Zagrebu.

17:34 Enver Hoxhaj napisao je na Twitteru: "Hrvatska je najbolji primjer u regiji kako treba provesti reforme za ulazak u EU. Nagrade će uslijediti!"



17:15 Jose Manuel Barroso na Twitteru se pohvalio da je stigao na proslavu u Hrvatsku!

17:00 Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić posjetio je danas Stožer osiguranja formiran u povodu proslave ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju.

"Nema nikakvih problema, ni u prometu. Građani su poslušali savjete da koriste alternativne pravce od zračne luke Pleso do Trga bana Jelačića", kazao je Dominić te zamolio građane da na proslavu ne nose predmete poput kišobrana i boca jer će im biti oduzeti.

Jutros su komercijalnim letovima u Hrvatsku pristigli Egemen Bagis, ministar europskih poslova Turske te kanadska ministrica rada Lisa Raitt. Oko podneva su u Zagreb sletjeli Igor Lukšić, zamjenik predsjednika vlade i ministar vanjskih poslova Crne Gore te predsjednik Makedonije Gjorgje Ivanov.

U Zagreb su već stigli i Giorgio Napolitano, talijanski predsjednik, predsjednica Litve Dalija Grybauskaite, ministar europskih poslova Danske Nicolai Wammen, potpredsjednica Bugraske vlade i ministrica vanjskih poslova Zinaida Zlatanova te Eamon Gilmore, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Irske.

Stigli su i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.


U 15.48 sati na Pleso su sletjeli i srpski predsjednik Tomislav Nikolić te premijer Ivica Dačić. Baš kao i sve uzvanike, dočekao ih je crveni tepih, a na putu prema centru Zagreba osiguravat će ih kolona od čak 13 vozila!

Na proslavu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji stiže 15 predsjednika država, 13 predsjednika vlada, 3 predsjednika parlamenata te brojni ministri i drugi gosti - ukupno oko 170 visokih gostiju.

Raspored događanja

• 18.30h
Dolasci ministara vanjskih i europskih poslova u Banske dvore - dočekuje ih prva potpredsjednica Vesna Pusić (Trg sv. Marka)

• 19.00 h
Dolasci predsjednika država i Vlada, te šefova izaslanstava u Banske dvore (Trg sv. Marka) - dočekuju ih predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović

• 19.40 h
Okupljanje u atriju Banskih dvora

• 20.00 h
Izlazak uzvanika iz Banskih dvora, odlazak prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić i ministara koji nisu šefovi izaslanstava prema Klovićevim dvorima

• od 19.15
Dolasci uzvanika na domjenak i svečanu večeru (Jezuitski trg)

• 20.30 h
Službena večera za uzvanike (Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4)


• 20.35 - zdravica predsjednika Vlade Zorana Milanovića i zdravica predsjednika Republike Ive Josipovića

• 20.30 h
Početak programa na Trgu bana Jelačića (za građane)

• 22.45 h
Dolazak uzvanika na Trg bana Jelačića

• 23.00 h
Središnji dio svečanosti (Trg bana Jelačića)

Govornici na središnjoj proslavi i očekivana vremena govora:

23.47
- Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović
- Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso
- Zamjenik predsjednika Vlade Republike Irske Eamon Gilmore

00.03
- Predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė
- Predsjednik Europskog Vijeća Herman Van Rompuy

00.10
- Predsjednik Europskom parlamenta Martin Schulz
- Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović

• okvirno 00.30 h
Završetak središnjeg dijela programa i odlazak stranih gostiju, nastavak programa za građane

• okvirno 03.00 h
Predviđeni završetak na Trgu bana Jelačića

Pročitajte više