Godinu dana od napada na Charlie Hebdo: Francuska odaje počast žrtvama

Foto: Hina

FRANCUSKA je danas počela s komemoracijama na prvu godišnjicu napada koji su izvedeni u Parizu 2015. i ukazali na izloženost zemlje terorističkoj prijetnji, odavanjem počasti žrtvama džihadističkih napada u siječnju na tjednik Charlie Hebdo, policajce i židove.

Francuski predsjednik Francois Hollande kojeg se već godinu dana predstavlja kao "oca nacije" otkrio je na mjestu pokolja u Charlieju ploču "u znak sjećanja na žrtve terorističkog napada na slobodu izračaja" izvedenog 7. siječnja 2015.

U napadima 17 mrtvih

U pratnji pariške gradonačelnice Anne Hidalgo i premijera Manuela Vallsa otkrio je još jednu ploču na obližnjem bulevaru gdje su policajca Ahmeda Merabeta neposredno nakon toga ubili džihadisti, braća Said i Cherif Kouachi.

Šef države isto je ponovio pored košer supermarketa na istoku Pariza, meti napada koji je 9. siječnja izveo treći ubojica Amedy Coulibaly koji je pogubio tri kupca i jednog zaposlenika Židova.

Među 11 mrtvih u pokolju u satiričkom tjedniku bili su poznati karikaturisti, među kojima Charb, vlasnik redakcije, ali i policajac Franck Brinsolaro, njegov tjelesni čuvar.

U napadima u siječnju 2015. bilo je ukupno 17 mrtvih: uz one u Charlie Hebdou i košer supermarketu, Coulibaly je ubio policajku 8. siječnja u Montrougeu, južno od Pariza.

"Stablo sjećanja"

Ploča u njezinu čast otkrit će se na licu mjesta u subotu, ponovno u prisustvu šefa države.


U dan točno godinu dana nakon napada na Charlie Hebdo, Francois Hollande poželjet će sve najbolje snagama sigurnosti, mobiliziranima kao pojačanje za osiguravanje javnih i osjetljivih mjesta u zemlji.

Komemoracije bi trebale kulminirati u nedjelju na Trgu Republike, u srcu Pariza, okupljanjem posvećenim sedamnaestero mrtvih u siječnju ali i 130 ubijenih u napadima 13. studenoga, najgorima u povijesti Francuske.

Hrast visok 10 metara, "stablo sjećanja", posadit će se tom prigodom nasred trga. Tog će dana na poziv predsjednika Hollandea u Pariz doći oko 50 čelnika iz cijelog svijeta.

Pročitajte više