GODIŠNJA NAGRADA "GRIGOR VITEZ" ZVONKU TODOROVSKOM I SANJI REŠČEK

Godišnju nagradu "Grigor Vitez" za najuspješnija literarna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu stvaralaca koji žive i djeluju u Hrvatskoj dobili su Zvonko Todorovski za knjigu "Prozor zelenog bljeska" i Sanja Rešček za ilustracije u slikovnicama "Miševi i mačke" Luke Paljetka, "Dječak u zvjezdanim čizmama" Larise Mravunac i "Najbogatiji vrabac na svijetu" Eduarda Patiške te u slikovnici "Miki Trasi i primadona" Vesne Parun.

Posebno priznanje - Zlatna ptica Nagrade "Grigor Vitez", koje se ove godine dodjeljuje prvi put, pripala je Svjetlanu Junakoviću za stvaralačka dostignuća i ugrađivanje najviših umjetničkih vrijednosti u slikovnice i knjige za djecu.

Svečanost uručenja nagrade, kako je izvijestio danas Savez društava Naša djeca Hrvatske, održat će se 23. veljače u Zagrebu.

Uz nagrade bit će dodijeljene Pohvale Nagrade "Grigor Vitez" nakladnicima za kvalitetno oblikovanje slikovnica i knjiga za djecu, te za afirmiranje stvaralaštva mladih autora Golden marketingu i Nakladi "Haid" iz Zagreba.

Procjenu slikovnica i knjiga kandidiranih za nagradu obavila je šesteročlana stručna komisija pri Savezu društava Naša djeca Hrvatske s književnikom Tihomirom Horvatom na čelu. U konkurenciji za nagradu u 2003. bilo je 87 knjiga i slikovnica 49 autora književnih tekstova i 48 ilustratora.

Nagrada "Grigor Vitez" osnovana je i prvi put dodijeljena 1967. Osnivač i donator nagrade je Savez društava Naša djeca Hrvatske, koji od samog početka dobiva novčanu potporu od Ministarstva kulture, od 2002. pridružilo se i Ministarstvo prosvjete i športa Republike Hrvatske - sada Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a za 2003. dobivena je novčana potpora i iz Ureda za kulturu Grada Zagreba,

U 37 godina postojanja, Nagradu "Grigor Vitez" dobila su 44 književnika za tekstove objavljene u 55 knjiga te 25 likovnih umjetnika za ilustracije u 51 slikovnici i knjizi koje su objavili nakladnici iz Hrvatske.

(Hina) xmc ymc

Pročitajte više