godišnja skupština društva hrvatskih književnika

Na godišnjoj skupštini Društva hrvatskih književnika (DHK), održanoj danas u Zagrebu, predstavljen je rad Društva protekle godine i podneseno financijsko izvješće, a razgovaralo se i o redovitom izlaženju časopisa "Republika" i "Most", te knjižnice Društva hrvatskih književnika. L

Članovi Društva minutom šutnje odali su počast osmorici članova koji su umrli između dviju skupština, a Uprava je izvijestila da je Društvo hrvatskih književnika napustilo 30 pisaca i da je u međuvremenu u Društvo izabrano 40 novih članova.

Hrvoje Hitrec govorio je o vrlo teškom položaju slobodnih umjetnika i o njihovoj mirovini od 850 kuna. Pisci se zauzimaju da se koeficijent za mirovine vrati na prijašnji od 1,2, za razliku od dosadašnjega, koji je 0,35.

Govorio je i o izrazito niskim honorarima koje autori dobivaju za svoja djela, ističući da za arak (16 stranica teksta) dobiju samo 2800 kuna.

Govoreći o vlasnicima nakladničkih kuća, Hitrec je istaknuo kako zaboravljaju na solidarnost s književnicima, te ih namjerno i bezočno zakidaju sa svojim kolegama neknjiževnicima.

Spomenuvši Društvo hrvatskih pisaca (DHP), koje je nastalo na prošlogodišnjoj izbornoj skupštini, nakon raskola među piscima, Hrvoje Hitrec je rekao kako njegovi članovi nisu uspjeli, te da Društvo hrvatskih književnika nisu napustili "zbog poetika i estetika, ili žanrovskog i rodovskog identificiranja, nego zbog politikantskih razloga".

Istaknuo je kako je "nesretna okolnost da će uskoro izgubiti pokrovitelje", dodajući da će tako proći "svaka strukovna udruga koju utemeljuje država, što je u demokraciji nezamislivo i sramotno".

Spomenuo je i, po njegovim riječima, smiješnu zamisao o stipendiranju književnika iz Ministarstva kulture. Tu odluku Ministarstva kulture Hitrec smatra farsom. Rekao je da bismo na takav način dobili državne pisce, kao što mnogi u novom društvu i jesu, samo što to još nije i novčano potvrđeno.

Književnik Ante Zemljar ponovno je osudio skidanje spomen-ploče iz Društva književnika, na kojoj su bila imena pisaca koji su poginuli u NOR-u.

Književnik Ante Matić, koji je prošle godine izbačen iz Društva hrvatskih književnika, s dnevnog je reda povukao žalbu o ponovnom razmatranju njegova slučaja.

Na godišnjoj skupštini je rečeno da je hrvatska pjesnikinja Vesna Parun dobitnica nagrade Društva hrvatskih književnika "Tin Ujević" za najbolju zbirku za godinu 2003. To je zbirka "Suze putuju", koju je prošle godine objavila Naklada Studentskoga kulturno-umjetničkog društva "Ivan Goran Kovačić".

Nagrada će biti uručena 5. srpnja, na Tinov rođendan, u Vrgorcu, iako dobitnica zbog bolesti neće biti na toj svečanosti.

Članovi Društva izabrali su Miroslava Mađera za člana Upravnog vijeća HDK-a jer je nakon prošlogodišnjeg odlaska nekih pisaca nedostajao jedan član. Osim Mađera, još je bilo predloženo dvoje mladih pisaca - Davor Šalat i Lana Derkač.

Pročitajte više