Godišnje čak 1800 novih ovisnika

TOČAN broj ovisnika o opojnim drogama teško je ustanoviti, no prema informacijama Novog lista broj zabilježenih prošle godine bio je veći nego onaj 2005. godine.

Najveće "gužve" zabilježene su u zagrebačkoj bolnici Sestara Milosrdnica te nedavno osnovanoj zagrebačkoj jedinici u Remetinečkom gaju gdje je zabilježeno više od 500 osoba.

U Remetinečki gaj mahom dolaze mladi i maloljetnici kojima su izrečene mjere od strane državnog odvjetništva nakon što su uhvaćeni s posjedovanju droge.

Povećanje broja korisnika bilježe i riječki centar, u kojem je zabilježeno i nekoliko novih osoba koje su premašile četrdesetu, te pulski i zadarski centar.

U osječkom centru broj ovisnika ostao je sličan onom proteklih godina, no u posljednje dvije godine u Osijeku je došlo do porasta heroinskih ovisnika, a i dobna granica prve konzumacije se smanjila.

Splitski centar također ne bilježi povećanje ovisnika.

"Hrvatska i dalje ima situaciju ratne epidemije. Domovinski rat drastično je povećao broj narkomana u Hrvatskoj, no njegovim završetkom takvo se stanje nije promijenilo" - rekao je za riječki list doktor Slavko Sakoman.

A.H.

Pročitajte više