Godišnje izvješće HAZU-a

Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti za 2003. odobreno je nešto više od 52 milijuna kuna ili 6,1 posto više nego ove godine, istaknuo je glavni tajnik HAZUa akademik Andrija Kaštelan, izvješćujući o planovima rada Akademije na današnjoj redovitoj skupštini.

Akademik Kaštelan podsjetio je da će 2003. biti izborna jer 31. prosinca 2003. završava trogodišnji mandat sadašnjem vodstvu Akademije. Izborna skupština trebala bi se održati u početku prosinca 2003. kako bi novo vodstvo stupilo na dužnost u početku 2004.

U dijelu izvješća o znanstvenoistraživačkom i umjetničkom radu istaknuto je da je Ministarstvo znanosti i tehnologije za Akademijine projekte u sljedećoj godini odobrilo nešto više od dva milijuna kuna.

U nakladničkoj djelatnosti planiraju tiskati stotinjak novih naslova, među kojima po jedan svezak Starina i Građe za povijest hrvatske književnosti i svezak edicije Stari pisci Hrvatske, deset zbornika radova znanstvenih skupova i druge.

Novost je da će iduće godine Akademija prvi put izdati jednu knjigu u elektroničkom obliku - inačicu ljetopisa Baltazara Krčelića Annuae ili Povijest od 1748. do 1767.´ koji je s latinskoga preveo Vladimir Gortan, a Akademija objavila 1952.

Akademija će nastaviti i rad na četvrtom i petom svesku velike edicije ´Hrvatska i Europa´ koja je započeta prije desetak godina.

U izvješću o ulaganjima u organizacijske i građevne zahvate spominju se radovi na Gliptoteci u Zagrebu, uređenje ljetnikovca ´Gučetić´ u Trstenom, Sorkočevićeva ljetnikovca i Kneževa dvora u Dubrovniku, Zavoda u Rijeci i palače Milessi u Splitu.

Pročitajte više