Goli "Prijatelji životinja" uhvaćeni u mrežu: Ribe nisu "plivajuće povrće"!

AKTIVISTI udruge Prijatelji životinja danas su na Narodnom trgu u Zadru izveli performans u kojem su se, tijela obojanih u plavo, "upecali" u ribarske mreže.

Tako razodjeveni su pozvali na ekološki prihvatljiviju i etičniju prehranu. "Ribe su svjesna bića koja formiraju međusobne veze te imaju sposobnost osjećanja boli i straha jednako kao i ljudi, psi, mačke i ostale životinje. Milijarde tih inteligentnih, kompleksnih životinja kolje se zbog ljudske prehrane. Ribe bivaju probodene, zgnječene ili rasporene kako bi im se izvadila utroba i to često dok su pri punoj svijesti", upozoravaju Prijatelji životinja.

Ribe se tretiraju kao "plivajuće povrće"

Dodaju kako se agonija riba ne doživljava, već se one tretiraju kao "'plivajuće povrće' čiji se životi mjere u tonama". Brine ih što se riblja staništa uništavaju i pustoše te što je broj ubijenih životinja toliki da je nemjerljiv. "Zbog prekomjernog lovljenja ribe istrijebljeno je na tisuće vrsta živih organizama potrebnih za održavanje ekosustava. Izlov morskih životinja i školjkaša toliko se štetno odrazio na mnoge ekosustave da su današnji svjetski oceani i mora sablasna ništavila, koja jedva da podsjećaju na vremena kada je u njima bujao život", kažu iz Prijatelja životinja.

Žale se zato što Hrvatska podvodnim farmama zagađuje okoliš i uništava morsko dno te kočama nemilice izlovljava Jadransko more. "Ribe u uzgoju izložene su intenzivnom gomilanju i neprirodnim uvjetima, koji uvjetuju pojavu i širenje infekcija i parazita. Uzgajivači koriste antibiotike i hormone kako bi se ribe brže udebljale", kažu iz Prijatelja životinja te dodaju kako je mjerenjima količine žive, arsena, olova i kadmija u morskim životinja dokazano da su one znatno zagađene.

SZO trudnicama i djeci preporučuje da ne jedu tunjevinu i skuše

Tragičan je podatak i da svake godine nekoliko tisuća ljudi umire od posljedica trovanja ribom i školjkašima. "Svjetska zdravstvena organizacija trudnicama i djeci preporuča apstinenciju od tunjevine i skuše, jer te ribe imaju znatno veće koncentracije živinih spojeva koji dokazano oštećuju živčani sustav ploda i male djece, pa čak i moždane funkcije pamćenja u odraslih", kažu iz Prijatelja životinja.

"Prijatelji životinja pozivaju građane da ne jedu stanovnike jezera, rijeka, mora i oceana, već da razmisle o vegetarijanstvu ili još bolje veganstvu i tako spriječe ubijanje životinja, uništavanje okoliša i očuvaju vlastito zdravlje", zaključuju Prijatelji životinja.

Pročitajte više