Golub pismonoša 25 puta brže prenosi podatke od južnoafričkog telekoma



JUŽNOAFRIČKA internet tvrtka u zanimljivoj demonstraciji je svijetu približila probleme s internet vezom u toj zemlji, jer su pokazali kako im je brže poslati podatke preko goluba pismonoše nego preko Telkoma, glavnog pružatelja internet usluga u zemlji.

Brzina i dostupnost interneta u najvećem gospodarstvu Afrike iznimno su loši zbog manjka bandwidtha. Internet je u Južnoafričkog Republici također jako skup.

Golub 25 puta brži od Telkoma

Lokalna novinska agencija SAPA izvijestila je kako je 11-mjesečni golub pismonoša, imena Winston, za jedan sat i osam minuta preletio 80 kilometara udaljenosti između ureda tvrtke Unlimited IT blizu grada Pietermaritzburga do obalnog grada Durbana. Na nogu su mu zakačili karticu s podacima.

Nakon što je golub došao na odredište, nakon što su mu karticu s podacima skinuli s noge i onda podatke skinuli na računalo, prošlo je dva sata, šest minuta i pedeset i sedam sekundi. Tijekom tog vremena Telkomova internet veza skinula je samo četiri posto podataka.

Spas kroz nogomet

Unlimited IT odlučio se na ovakav test zato što im je dojadilo mučiti se sa sporim vezama. Tvrtka u zemlji ima 11 ureda i redovno mora slati podatke podružnicama preko interneta, što je očigledno dug i naporan proces.

Spas bi južnoafrički korisnici interneta mogli naći u svjetskom nogometnom prvenstvu 2010. Do onda bi trebalo proraditi 17,000 kilometara optičkim kablova koji će povezivati jug i istok Afrike.

Pročitajte više