Gomila obožavatelja za posljednji nastavak "Gospodara prstenova"

NAKON sedam godina priprema i četiri godine snimanja na Novom Zelandu, trilogija "Gospodar prstenova" završila je svjetskom pretpremijerom trećeg i posljednjeg nastavka "Povratka kralja" u ponedjeljak u Wellingtonu, gdje je taj događaj proslavilo oko 125.000 obožavatelja.

Nekoliko privilegiranih koji su mogli vidjeti film - čiji je početak prikazivanja predviđen za 18. prosinca - obećali su ne odati pojedinosti posljednjeg nastavka, ali su izjavili da zatvara krug prijašnje dvije epizode ove fantastične trilogije o sukobu dobra i zla koju je napisao J.R.R. Tolkien.

"Povratak kralja je od tri filma najemotivniji", izjavio je redatelj trilogije Peter Jackson, ne govoreći ništa više o filmu koji traje 3 sata i 12 minuta, a kojeg je i on vidio u cijelosti prvi put nakon završetka snimanja.

Gotovo 125.000 osoba, prema medijima, okupilo se na ulicama Wellingtona, rodnog grada Petera Jacksona, kako bi pozdravili glumce filma okupljene ispred novozelandskog parlamenta gdje ih je primila premijerka Helen Clark.

Trilogija "Gospodar prstenova" stvorila je pravi kult i velik broj obožavatelja se maskirao u hobite, fantastične junake priče, patuljke ili druge likove.

"Nisam nikada vidjela ništa slično", izjavila je Liv Tyler koja glumi vilu Arwen.

Jackson je pak rekao da ga nijedna premijera nije ganula kao ova i da je "na kratak trenutak" mogao osjetiti "što je značilo biti član Beatlesa".

Na Novom Zelandu, zemlji s oko četiri milijuna stanovnika, "Gospodar prstenova" je postao predmetom obožavanja. Ne samo da je trilogija omogućila ljudima diljem svijeta upoznavanje s prekrasnim krajolicima nego je donijela i nekoliko stotina milijuna dolara prihoda.

K tome, otvoreno je 20.000 radnih mjesta za potrebe snimanja filma, pa je tako svaka aktivnost na Novom Zelandu, koja se rodila iz filmova Petera Jacksona, nazvana "Frodo gospodarstvo".

(Hina) bis bnš

Pročitajte više