Gong: Istodobno održavanje predsjedničkih i lokalnih izbora zakonski neprovedivo

REGIRAJUĆI na neslužbene najave o tome da bi se lokalni i predsjednički izbori trebali održati istodobno u prosincu ove godine, udruga GONG priopćila je danas da je to nemoguće provesti temeljem postojećih izbornih zakona.

Udruga se pritom poziva na Zakon o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave koji propisuje da se redoviti lokalni izbori održavaju treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine pa bi u slučaju da se izbori održe izvan tog roka trebalo mijenjati postojeći zakon.

GONG navodi da Hrvatska nema zajednički zakon o tehničkom provođenju izbora pa za svake izbore postoji poseban zakon koji na drugačiji način regulira raspisivanje i provođenje izbora.

Tako primjerice, navode u GONG-u, na predsjedničkim izborima sastav biračkih odbora, za razliku od lokalnih, ne smije biti stranački, a među ostalim drugačije je regulirano i promatranje izbora od strane domaćih nestranačkih promatrača.

U GONG-u stoga smatraju da bi istodobno održavanje predsjedničkih i lokalnih izbora zapravo značilo paralelno održavanje izbora čime se ne bi postigla financijska ušteda.

(Hina) pp/xmvr ysšh

Pročitajte više