GONG: Kosor nije ništa bolja od Sanadera

JADRANKA KOSOR se, baš poput Ive Sanadera, ne drži načela transparentnosti. Ocjena je to udruge GONG koja je na konferenciji za novinare predstavila svoj izvještaj o radu Kosoričine Vlade. Osnovni zaključak GONG-a je da se ništa nije promijenilo.

"U 2009. godini je Vlada za javnost djelomično zatvorila čak 78,3 posto otvorenih sjednica. To je više nego u 2008. godini, kad je 54,8 posto otvorenih sjednica bilo djelomično zatvoreno za javnost", rekao je član Izvršnog odbora GONG-a Dragan Zelić te dodao kako Vlada i dalje održava telefonske sjednice iako poslovnik uopće ne predviđa tu mogućnost.

Osim netransparentnih sjednica i donošenja odluka, GONG Vladi zamjera i netransparentnost u raspodjeli novca iz proračunskih zaliha. Na ovaj način Vlada krši svoju odgovornost prema građanima, kao i načelo dobrog vladanja, poručuju iz GONG-a.

Kosor nije iz Vladine prakse izbacila ni naviku dodjeljivanja novca iz proračunske pričuve po političkoj liniji, tvrde iz GONG-a te ističu kako je Sanaderova Vlada u prvom dijelu 2009. godine dodijelila 15,677.392,78 kuna različitim korisnicima, a Vlada Jadranke Kosor u drugom polugodištu 2009. godine dodijelila je 65,779.156,53 kuna. U većini općina, gradova i županija koji su primili pomoć na vlasti su HDZ-ovci ili njihovi koalicijski partneri.

Pročitajte više