Gonzales novi američki državni odvjetnik

Novi američki državni odvjetnik Alberto Gonzales preuzeo je u petak ministarstvo pravosuđa nakon što ga je potvrdio Senat.

Američki Senat je u četvrtak navečer potvrdio Gonzalesa sa 60 glasova za i 36 protiv, a svi glasovi protiv došli su od američkih demokrata i neovisnog senatora koji naginje demokratima.

Demokrati su prigovarali Gonzalesu da je pomogao formuliranju politike administracije predsjednika Busha koja je pridonijela zlostavljanju i mučenju stranih zatvorenika u Iraku i vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi.

Republikanci koji imaju većinu u Senatu odbacili su prigovore i potvrdili Bushovog kandidata Gonzalesa navodeći da su zadovoljni njegovim uvjeravanjima da se u potpunosti protivi mučenju.

Gonzales je drugi državni tajnik po broju negativnih glasova koje je jedan kandidat dobio u Senatu. On će zamijeniti Johna Ashcrofta, konzervativca koji je potvrđen prije četiri godine s 58 glasova za i 42 protiv.

Gonzales (49) je prvi Hispanoamerikanac koji će voditi američko ministarstvo pravosuđa. Pred njim stoji niz ozbiljnih zadaća uključujući pridobivanje američkog Kongresa da ponovno odobri Američki domoljubni zakon, široko kritizirani zakon donesen za borbu protiv terorizma, provedbu istrage o tome tko je iz Bijele kuće odao novinarima ime agentice CIA-e te progon svih koji su sudjelovali u mučenju i zlostavljanju stranih zatočenika.

(Hina) xsl ybs

Pročitajte više