Google i Yahoo dobili konkurenciju - Edgios stupa na scenu

NAJPOZNATIJI internetski pretraživači Google i Yahoo ovog su tjedna dobili opasnu konkurenciju. Riječ je o Edgios-u, novom pretraživaču na kojem korisnici sami kreiraju bazu podataka za razliku od dvaju navedenih koji imaju automatiziran sustav za dopunu podataka.

Edgios sakuplja podatke o stranicama koje korisnici posjećuju i prema tome ih ubacuje u bazu i rangira po popularnosti. Prema informacijama sa samog Edgios-a, taj mehanizam omogućit će da stranice brže uđu u bazu podataka, ali i da se stranice u rezultatima rangiraju u skladu s popularnošću, a ne prema drugim kriterijima.

Tvorci Edgios-a najavljuju da će novi pretraživač davati kvalitetnije rezultate nego standardni pretraživači, ali kada broj korisnika dosegne nekoliko stotina tisuća. Glavni autor cijelog projekta je Borislav Agapijev, inženjer elektrotehnike, koji je fakultet završio u Beogradu. Sredinom 1980-tih je otišao u SAD, gdje je radio u Intelu. Pokrenuo je pretraživač malih oglasa Vast.

U Edgios je uloženo oko milijun dolara, a među financijerima se ističe tvrtka "Draper Fisher Jurvetson", koja je ulagala u Skype. Zanimljivo je da sjedište razvojnog tima u Srbiji.

Ig.M.

Pročitajte više