Google Street View prikazuje ulice, ali i stražnjice

DETALJAN prikaz ulica u 30 američkih gradova koristeći Googleovu uslugu "Street View" mogao bi predstavljati ozbiljan problem ukoliko se počne koristiti i u europskim gradovima.

Street View svojim korisnicima omogućava detaljan pregled ulica, gradova, prikaz 3D građevina - što je popularno među vozačima, ali prikazuje i osobe i njihova lica što je zadiranje u privatnost.

Street View s rastom popularnosti izazvao je problem kršenja privatnosti, što je komentirao i Peter Hustinx, čelni čovjek zaštite podataka EU, koji očekuje od Googlea da će prije uvođenja ove usluge u Europu dobro proučiti zakone Europske unije.

Sigurnost nije narušena samo pojedincima već je Google pregovarao i sa Pentagonom kojem bi odgovaralo da se uklone online fotografije zbog mogućnosti narušavanja sigurnosti američkih vojnih baza.

Nakon sve češćih žalbi na povredu privatnosti, Google je započeo s primjenom automatskog zamućivanja lica osoba te napomenuo kako Street View nije namijenjen gledanju drugih osoba već proučavanju grada, ulica i građevina.

Street View tek se predstavlja izvan granica SAD-a dok internetska aplikacija Google Maps i računalna aplikacija Google Earth imaju iskustvo kriticizma javnosti, na kojem su se nerijetko našle zbog pružanja podataka i slika "osjetljivih" lokacija čime mnogi nisu bili oduševljeni.

V.M.
Foto: Mashable.com

Pročitajte više