Google tvrdi da nikad nije namjerno prikupljao podatke o korisnicima



GOOGLE, koji se diljem svijeta našao u problemima zbog prikupljanja podataka o korisnicima Wi-Fi mreža, tvrdi da te podatke nikad nije prikupio namjerno, nego da se radilo isključivo o pogrešci.

Internetski div se u pismu trojici članova Odbora za trgovinu američkog Kongresa ispričao zbog slučajnog skupljanja dijelova e-mailova, podataka o pretraživanju i drugih online aktivnosti preko Wi-Fi mreža.

Sve je samo greška

Tvrtka je te podatke prikupila dok je fotografirala susjedstva diljem svijeta za svoj projekt "Street View". Google tvrdi da je pokušavao prikupiti podatke o lokacijama, snazi i konfiguraciji Wi-Fi mreža kako bi mogao poboljšati točnosti svojih usluga kao što su Google Maps. Sve ostalo je "bila greška", stoji u pismu.

Iako su za prikupljanje podataka o Wi-Fi mrežama korišteni automobili Street Viewa, radi se o dva zasebna projekta. Google tvrdi da je podatke o Wi-Fi mrežama prestao prikupljati prošli mjesec, nakon što su se uznemirujuća otkrića o krađi podataka pojavila u Njemačkoj.

Zakonodavci nisu sretni

U pismu poslanom Kongresu, Google je rekao kako su se bilo kakve osobne informacije slučajno našle u njihovom vlasništvu, te kako ih nisu koristili da bi "identificirali bilo kojeg pojedinca ili kućanstvo", te da su spremljene samo u "sirovoj, binarnoj formi". Podatke Google nije koristio niti u jednoj od svojih komercijalnih usluga, niti to namjerava učiniti.

Tvrtka zna samo za dva svoja inženjera koji su uopće vidjeli podatke: inženjer koji je razvio softver i inženjer koji je testirao podatke nakon što se otkrio problem. Tvrtka zasad čuva podatke samo u SAD-u, i to samo one koji su potrebni za građansku tužbu. U Irskoj, Austriji i Danskoj je na zahtjev lokalnih vlasti podatke obrisala.

Zakonodavci u SAD-u nisu pretjerano zadovoljni objašnjenjem i nazivaju Googleovo ponašanje "jako zabrinjavajućim". Ipak, blaži su od Australaca, koji su zbog ovog slučaja naredili kaznenu istragu savezne policije.

Pročitajte više