Google u Frankfurtu predstavio "virtualnu knjižaru"

AMERIČKI pretraživač Google predstavio je u četvrtak na Sajmu knjige u Frankfurtu novi online index knjiga, otvoren svim izdavačima, koji omogućuje narudžbu djela putem interneta.

Osnivači Googlea, Sergej Brin i Larry Page, predstavili su http://print.google.com/publisher na novinskoj konferenciji na Frankfurtskom sajmu knjige, svjetskom okupljalištu izdavača.

Nova usluga omogućuje izdavačima da knjige besplatno unesu u index na koji Google upućuje zainteresirane korisnike.

Korisniku će na ekranu pojaviti skenirana naslovnica, sažetak i odlomak tražene knjige.Index je zasad ograničen na izdanja na engleskom, no uskoro će uključivati i izdanja na drugim jezicima.

"Vrlo smo zadovoljni prijamom na koji smo naišli kod izdavača", rekao je Larry Page, dodajući da su izdavači vrlo uzbuđeni zbog novog načina komercijalizacije knjiga.

Broj izdavača koji su se dosad uključili u projekt Page i Brin nisu otkrili, no tvrde da broj registriranih knjiga "brzo raste".

Izdavači u index mogu unijeti koliko god žele naslova, a svaki korisnik dobit će i informacije o knjigama koje ga zanimaju te linkove za online narudžbu od izdavača.

Kako bi se izbjeglo nedopušteno umnožavanje, Google, koji u zamjenu za uslugu ne plaća autorska prava za skeniranje odlomaka iz knjiga, ističe da usluga neće dopuštati ispis ni kopiranje stranica kao ni čitanje cijelih djela.

Googleu će se "osiguravanje pristupa tolikom broju knjiga na kraju isplatiti", uvjeren je Sergej Brin.

(Hina) xzt ydgk

Pročitajte više