Google: Upad u sustav lozinki dolazi iz Kine

OTKAKO je Google otkrio da je "uljez" upao u njihov sustav i ukrao informacije s računala, pravi opseg ove krađe je strogo čuvana tajna tvrtke. Osoba povezana s istragom kazala je da je gubitak pogodio vrh Googlea, i to sustav lozinki koji kontrolira pristup milijunima korisnika diljem svijeta.

"Uljezi izgleda nisu ukrali lozinke Gmail korisnika, a tvrtka je ubrzo počela mijenjati sigurnost svojih mreža nakon upada. No, krađa je ostavila otvorenu mogućnost da uljezi mogu pronaći slabosti kojih Google nije niti svjestan", kazali su nezavisni stručnjaci informatike, a piše New York Times.

Detalji oko krađe intelektualnog vlasništva nisu poznati. Google je samo objavio da se dogodila krađa 12. siječnja, kada su izjavili da mijenjaju svoju politiku prema Kini. Iz Googlea su odbili komentirati slučaj, a glasnogovornica je ponovila već poznate izjave da napadi na tvrtku nisu sadržavali osobne podatke. Kada je Google objavio da se dogodila krađa intelektualnog vlasništva, tvrtka je izjavila da je upadanje u sustav došlo iz Kine. Napadi su praćeni do dva računala s jednog kampusa u Kini, ali su istražitelji priznali da je pravi identitet uljeza nepoznat.

Ukradeni sustav lozinki se zvao Gaia, prema grčkoj božici zemlje.

Pročitajte više