Gore neće u novi dvoboj s Bushom?

SVE JE izvjesnije da bivši američki potpredsjednik i demokratski predsjednički kandidat na posljednjim izborima Al Gore neće 2004. godine biti izazivač Georgeu W. Bushu, objavljuje ´New York Times´.

List se poziva na izjave desetak Goreovih osobnih prijatelja i bliskih suradnika koji kažu da će za dva-tri tjedna Gore službeno objaviti kako se ne namjerava kandidirati na slijedećim predsjedničkim izborima.

On je prije dvije godine pretrpio gorak poraz. Dugo je izbivao s američke javne scene a pojavio se ponovno prije dva mjeseca kad je počeo promovirati knjigu ´Povezani srcem´ napisanu u duetu sa suprugom Tipper.

Tada se počelo nagađati da bi se mogao upustiti u još jedno nadmetanje s Bushom, tim više što Demokratska stranka nema izrazitog predsjedničkog kandidata. S obzirom na Bushovu popularnost tvrdilo se da je za stranku bolje ´žrtvovati´ već jednom poraženog Gorea nego nekoga od perspektivnih mlađih političara koji bi mogao u Bijelu kuću 2008. godine kad Bush više po zakonu neće moći tražiti treći mandat.

Goreov glasnogovornik Jano Cabrera kazao je da ´odluka još nije donesena´.

Zanimanje da uđu u predizbornu utrku zasad su pokazali demokratski senatori John Kerry, John Edwards i Joseph Lieberman. Uskoro se očekuje odluka vođe senatskih demokrata Toma Daschlea i umirovljenog generala Wesleyja Clarka.

Pročitajte više