Gore podržao Deana kao kandidata za predsjednika SAD-a

BIVŠI američki potpredsjednik Al Gore podržao je u utorak Howarda Deana kao kandidata demokratske stranke za američkog predsjednika na izborima 2004. 

Goreova potpora ojačala je Deanove izglede da između sadašnjih devet demokratskih kandidata dobije kandidaturu demokratske stranke da se suprotstavi predsjedniku Bushu na izborima u studenom 2004.

"Vrlo sam ponosan i počašćen što mogu podržati Howarda Deana kao sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Gore na skupu za prikupljanje novaca za Deanovu predsjedničku kampanju u Harlemu u New Yorku.

Podrška Gorea, jednog od čelnika američke demokratske stranke, trebala bi učvrstiti Deanovu poziciju kao vodećeg demokratskog predsjedničkog kandidata.

Gore je na izborima 2000-te dobio više glasova nego predsjednik Bush, ali ne i elektorske glasove koje ima svaka savezna država nakon što je izgubio Floridu.

Al Gore je rekao da je jedan od razloga što podržava Deana njegova sposobnost da naiđe na odziv u bazi.

Dean je do sada prikupio više novaca za kampanju od bilo kojeg od svojih suparnika i vodi u nedavnim istraživanjima javnoga mišljenja u saveznim državama Iowa i New Hampshire gdje će se održati prvi izbori za demokratskog predsjedničkog kandidata.

Dean se protivio ratu u Iraku i mnogi američki demokrati se nadaju da će to njegovo stajalište naići na odziv birača dok problem Iraka, u kojem je Bush zaglibio, postaje glavno predizborno pitanje narednih predsjedničkih izbora.

Dean, bivši guverner Vermonta, u istraživanjima javnoga mišljenja sve više odmiče ispred drugih osam demokratskih natjecatelja za predsjedničkog kandidata. U najnovijem istraživanju CNN/USA Today/Gallup, Dean je dobio 25 posto potpore registriranih demokratskih birača, dok je umirovljeni general Wesley Clark završio kao drugi dobivši 17 posto glasova.

Goreova odluka da podrži Deana veliki je udarac za ostale kandidate posebice Josepha Liebermana, Goreova kandidata za potpredsjednika na izborima 2000-te.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.