Gospodar prstenova iz neretvanskog Međuzemlja

RATNI profiter je jedina titula koju su oponenti uspjeli "dokazati" Stipi Gabriću Jambi, ključnom čovjeku ovogodišnjih izbora. Kada su propale deseci kaznenih prijava, hrpe dokumenata i prijetnje smrću koje je izrekao s govornice Županijske skupštine, ostali su tek dokumenti koji pokazuju kako je Jambo u vrijeme rata bio jedini dobavljač trupama HV-a i HVO-u na hercegovačkoj i dalmatinskoj bojišnici, a u pomaganju domovini se nije dao zamoriti osokoljen trostrukom zaradom na dobra koja je vojsci prodavao po maloprodajnim cijenama.

Meka granica za čvrstu valutu

Ovakav obol napaćenoj domovini je bio i adekvatno nagrađen, šef trgovačkog poduzeća "Razvitak" je kao "sudionik Domovinskoga rata" odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića za gospodarstvo, Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, Spomenicom Domovinskog rata 1990-1992. i Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Gospodarske zasluge za dobrobit zemlje je Jambo osim urođenoj promoćurnosti imao zahvaliti i što je na svijet došao u Hrvatskoj Kaliforniji, plodnoj delti Neretve, koja osim mikroklimatskih uvjeta ima sreću da se je od susjedne Bosne i prije svega Hercegovine dijeli tek granica, koja je u ratno vrijeme Metković učinila Sajgonom gdje su se doticale dvije bojišnice, a "Uncle Ho" tog kraja nije bio general Bobetko nego upravo ekskluzivni i licencni vojni dobavljač koji je primjerice iz Razvitkove pekare na Pelješcu vojnicima na frontu prodavao višestrukom maržom omašćene bureke.

Jambin razvitak

Stipe Gabrić je dolaskom na mjesto komercijalnog direktora "Razvitka", nekadašnjeg giganta i u jugoslavenskim okvirima, krenuo sa izgradnjom vlastitog poslovnog carstva i materijalnog bogatstva, koje je nažalost bilo obrnuto proporcionalno sudbini koja je pod njim zadesila navedeno poduzeće što je zapošljavalo više od tisuću radnika

Tvrtka je "parcelizirana" i prodavana, a komadiće je kupovao upravo Jambo, tj Stipe, a kod drugog pak Jambe (s navodnicima), tj. firme njegovog brata Bože, je kupovao robu po naravno, višim cijenama. 1995. je između dviju tvrtki ostvaren promet u iznosu od 20 milijuna maraka.

Za Hrvatsku do posljednje mandarine

Prije deset godina je opet kod Jambe proradio domoljubni nerv: sav prihod od prodaje mandarina je darovao Zakladi Ankice Tuđman, a nakon toga mu je samo preostalo da politički potvrdi ostvareno na svim drugim poljima.

Frakcijske borbe u lokalnom HDZ-u koristi kako bi formirao Nezavisnu listu pomoću koje preuzima vlast u Metkoviću, a zanimljivo je kako mu je to uspjelo tako što je sklopio dogovor sa oporbenim SDP-om.

"Orite kmetovi Jambini"

Navedeni grafit je godinama stajao na zidu jedne od kuća u neretvanskom kraju, a napisano na njemu nije bilo daleko od istine, jer Jambo je bio mnogo više od lokalnog šerifa - nosio je titulu feudalnog gospodara kraja koji je uz Slavoniju najplodniji dio zemlje.

Vladao je (i vlada) Jambo godinama metodom mrkve i batine, pa na svako njegovu pučko predizborno slavlje sa asfaltiranjem i nasipanjem puteva, dijeljenjem srdela, sadnica mandarina i maslina dolaze malverzacije sa kupnjom zemljišta, optužbe za ucjene, prijetnje i podmićivanja.

U Metkoviću je opće poznato da su zaposlenici njegovih firmi, ali i igrači rukometnog kluba Metković, kojem je bio na čelu, dekretom morali dolaziti na političke skupove stranka i lista kojima je Jambo u datom trenutku pripadao, a Jambine riječi kada je izbačen iz HDZ-a kako će ta stranka "biti potučena do nogu jer će svih njegovih dvije tisuće zaposlenika glasati protiv njega", dovoljno govore kako je brojno i važno njegovo stado.

Jadranka zbližila Stipu nacionale i Stipu neretvanskog

Protiv Stipe Gabrića Jamba podizane su mnoge kaznene prijave, saslušavan je na istražnom sudu, ali je iz svih slučajeva izlazio čist.Tek ga je vrh HDZ-a izbacio iz stranke, ali ne zato što su se odlučili obračunati s njim, nego kada je još jednog HDZ-ovog neretvanskog gubernatora, Luku Bebića, optužio za politički reket.

Jambo je bio dovoljno mudar da se tada, kao ni danas, ne zamjeri Ivi Sanaderu, dapače, kada je kasnije postao najpoželjnija politička udavača na krajnjem jugu, govorio je kako je Sanader jedini HDZ-ovac s kojim on želi pregovarati. Ali kada je 2003. isključen iz HDZ-a, nije skrušeno otišao u zapečak, nego se sutradan pokazao uz predsjednika Mesića na vojnoj jahti "Jadranka" kojom je predsjednik brodio Pelješkim kanalom.

Jedini put kada je još jednom neizravno napao HDZ, točnije Vladimira Šeksa i Miomira Žužula, bio je prošlog ljeta kada je optužio te moćnike da poslove za gradnju cesta dodjeljuju
Žužulovoj tvrtki za milijardu kuna, jer je bio prisiljen prodati svoju tvrtku "Građevno poduzeće Dubrovnik" s kojom je također sudjelovao u gradnji autocesta, što je Jambo pripisao "političkoj nepodobnosti" zbog koje mu je zatvoren kamenolom iz kojeg je crpio sirovinu i tako mu onemogućuje poslovanje.

Sa Mesićem jede kamenice, Čačić mu je prijatelj, a Sanader mu šalje nemoralne ponude da se ne vrati u politiku

"S obzirom da se približavaju hrvatski parlamentarni zbori, imao sam nekoliko ponuda. Jedna od njih je bila da ne idem od HDZ-a, što bi nagradili ogromnim novcem za grad Metković, kao i dodatnim ustupcima. Druga ponuda došla je od SDP-a, no s obzirom da ja osobno nisam politički lijevo orijentiran te zbog toga što, po mom mišljenju, takvo što u ovom kraju ne prolazi, ponudu nisam prihvatio.

Također, od mojih prijatelja Vlahušića i Čačića dobio sam ponudu za prelazak u HNS. Međutim, zbog poznatih stavova predsjednice te stranke da Vesne Pusić da je Hrvatska vojska bila agresor u BiH, takvom timu se nisam mogao priključiti. Nakon razgovora s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem, održanim u mostarskom hotelu Ero, prihvatio sam uključenje u ovu stranku. To sam učinio, prije svega, jer pripadam tom habitusu.", objasnio je ovog ljeta u intervjuu mostarskom Dnevnom listu

Jambina lenta političke dosljednosti

Kronološkim redom su nabrojane sve stranke, liste i funkcije koje je Jambo obnašao od 1992. do danas:

1993. - U Metkoviću osniva Hrvatsku demokratsku stranku, nakon čega skupa s članstvom prelazi u HDZ

1997. - Zbog unutarstranačkih sukoba u HDZ-u, osniva Nezavisnu listu i na izborima osvaja vlast u Metkoviću

1998. - Sud časti HDZ-a ga vraća u stranku

1999.-2000. - Vlasnik je Rukometnog kluba Metković-Jambo, s kojim osvaja dva hrvatska kupa i Kup EHF, ali ne uspijeva slomiti monopol RK Zagreb i Zorana Gopca

2000. - Dolazak koalicijske vlasti i podnošenje kaznenih prijava zbog privatizacije Razvitka.

2001. - Osvaja drugi gradonačelnički mandat u Metkoviću, s više od 50 posto glasova

2002. - Primjetno se zbližava s predsjednikom i imenjakom Mesićem

2003. - Optužuje Luku Bebića i HDZ za ucjene i reketarenje. Nacionalno vijeće isključuje ga iz stranke, na što mu Gradski odbor stranke daje povjerenje i izlazi iz HDZ-a

2004. - Odlukom Vlade smijenjen je gradonačelničke funkcije, a  Gradsko vijeće je raspušteno. Slijede izvanredni izbori za gdje osvaja 59 posto glasova i ponovno postaje gradonačelnik

2005. - Na redovitim lokalnim izborima sa nezavisnom listom osvaja 52 posto glasova i ostaje gradonačelnik

2005. - Odlukom Vrhovnog suda sve kaznene prijave protiv Stipe Gabrića Jambe odbačene su kao neosnovane

2006. - Na izvanrednim izborima za Skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije osvaja 21 posto glasova i deset skupštinskih mandata

2007 - u lipnju pristupa HSS-u, a iskaznicu mu osobno uručuje Josip Friščić, čime Jambo postaje nositelj njihove i HSLS-ove liste u 10. izbornoj jedinici

"Hrvatska je na putu u EU i zato HSS treba odlučne i prepoznatljive ljude, a učlanjenje Stipe Gabrića Jamba jedan korak je bliže ostvarenju naših ciljeva" - komentirao je tada Friščić.

Zvonko Alač
Foto: V.G.

Pročitajte više