Gotovina bi suđenje čekao na Jadranskoj obali s narukvicom za praćenje

ARGUMENT obrane generala Ante Gotovine, koji nikad nije prije korišten za puštanje na slobodu do početka suđenja na Haškom sudu, je pričvršćivanje narukvice za praćenje na njegovu ruku ili nogu dok je u kućnom pritvoru u svojoj kući u Pakoštanima.

Osim toga, Gotovinini su odvjetnici u svom podnesku sudu koji su predali jučer, dodali i izjavu samog generala koji tvrdi da ne bi bježao da ga je netko pozvao na razgovor s istražiteljima između 1998. godine, kada je zadnji puta pozvan ali nije došao jer mu nije dopuštala tadašnja hrvatska vlada, i 2001. kada je protiv njega podignuta optužnica.

Jamstva vlade, zadarske nadbiskupije, Gotovinine časne riječi i imovine

Gotovina ima i jamstva sadašnje hrvatske vlade, koje je vlastoručno potpisao premijer Ivo Sanader, a za njega jamči i nadbiskup zadarski, Ivan Prenđa, jer general poštuje rimokatoličku crkvu. U zahtjevu sudu piše i da je Gotovina spreman odreći se cjelokupne imovine, ako ponovno pobjegne od suda, a jamstvo mu je i njegova časna riječ, odnosno "jamstvo svoje osobne časti, koje daje kao hrvatski general", piše Večernji.

Gotovina je za kućni pritvor izabrao svoju kuću u Pakoštanima, preko čijeg praga, obećava, neće prijeći, a obećava i da neće kontaktirati s medijima, niti pokušati utjecati na svjedoke i ugrožavati ih.

Pristaje i na to da mu se na ruku ili nogu pričvrsti uređaj za praćenje, ali ne u obliku implantanta, nego narukvice. Spravicu bi mogao s njega skinuti jedino ovlaštenik MUP-a ili Haškog suda, a za kvalitetu praćenja "garantira" tvrtka izraelska tvrtka ElmoTech, koja s ovim sustavom opskrbljuje Europsku uniju, a izabrala ju je Vlada.

Na Haškom je sudu da odluči hoće li pustiti Gotovinu na slobodu, nakon što ga je hvatao četiri godine, i uhvatio na Kanarskom otočju u prosincu 2005. godine. Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte oštro se protivi njegovom puštanju.

Foto: AFP

Pročitajte više