Gotovina danas prvi put pred haškim sudom, Del Ponte neće nazočiti

HRVATSKI general Ante Gotovina, koji je uhićen 7. prosinca u Španjolskoj i u subotu prebačen u pritvor Haškog suda, danas će prvi puta stupiti pred sud kako bi se očitovao o krivnji, čime će četiri i pol godine nakon podizanja optužnice početi sudski postupak protiv njega.

Prvo stupanje Gotovine pred Haški sud zakazano je za 12:45 sati u sudnici broj III.

Odvjetnici Luka Mišetić i Marin Ivanović neće biti u sudnici uz generala Antu Gotovinu na njegovom prvom pojavljivanju pred haškim sudom, jer se danas prijepodne nisu stigli registirati u Tajništvu ICTY-a kao Gotovinini branitelji, izjavili su odvjetnici po dolasku u sud oko 12 sati.

"Ne mislim da ćemo dobiti akreditacije jer je tajnik suda stigao iz New Yorka tek oko 11 sati i nije stigao pregledati naše akreditacije", rekao je Mišetić, dodajući da će uz Gotovinu u sudnici na prvom pojavljivanju zakazanom za 12:45 biti odvjetnik po službenoj dužnosti.

Odvjetnicima je odobreno da se s Gotovinom nakratko susretnu prije sjednice i ponovo nakon njezinog završetka, rekao je Mišetić.

Na pitanje novinara je li razlog neuspješnog akreditiranja njihov prekasni dolazak u Haag jučer poslijepodne, odgovorio je da to nije razlog već je razlog "rekordno brzo" zakazivanje prvog pojavljivanja Gotovine, u prva tri sata prvog radnog dana suda nakon što je u subotu iz Madrida prebačen u haški pritvor.

Glavna haška tužiteljica Carla de Ponte neće nazočiti današnjem izjašnjavanju o krivnji generala Ante Gotovine saznaje se u uredu glasnogovornice Tužiteljstva.

Umjesto Carle del Ponte, Tužiteljstvo će danas zastupati tužitelj Alex Whiting, navedeno je iz istog izvora.

Tužiteljica Del Ponte otputovala je u Washington gdje će se u utorak i srijedu sastati s američkim dužnosnicima u State Departmentu i Kongresu. U četvrtak 15. prosinca Del Ponte će podnijeti redovito polugodišnje izvješće Vijeću sigurnosti UN-a, kada će to učiniti i predsjednik ICTY-a Fausto Pocar.

General Gotovina izjasnit će se o krivnji prema točkama optužnice pred dežurnim sucem Carmelom Agiusom s Malte, a ne pred sucem Kevinom Parkerom kako je ranije najavljeno, potvrdio je glasnogovornik suda Jim Landale te naznačio mogućnost da po odluci suca Agiusa optužnica bude pročitana u cjelosti.


Prema predviđenoj proceduri, prvo pojavljivanje optuženika odvija se pred dežurnim sucem koji nakon uvodnih podataka o predmetu i predstavljanja zastupnika optužbe i obrane, pita optuženika je li primio i razumio optužnicu, te želi li da ona bude pročitana u cijelosti ili u skraćenom obliku po točkama optužbe, te je li spreman izjasniti se o krivnji odmah ili želi to učiniti u roku od 30 dana, javlja Hina.

Optuženici se u pravilu odlučuju za čitanje optužnice u skraćenom obliku i očitovanje o krivnji prema točkama optužbe odmah na prvom pojavljivanju, što će, prema najavi njegovih odvjetnika Luka Mišetića i Marina Ivanovića, učiniti i Gotovina.

Također su najavili da će se njihov branjenik izjasniti da nije kriv ni prema jednoj od sedam točaka izmijenjene optužnice od 24. veljače 2004. , u kojima se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti tereti za progon, ubojstva, deportacije, prisilno preseljenje, razaranje naselja, pljačku imovine i druga nehumana djela navodno počinjena protiv srpskih civila tijekom i nakon operacije Oluja 1995., u kojoj je Gotovina bio najviši operativni zapovjednik svih hrvatskih snaga u južnom sektoru Krajine.

Odvjetnici Mišetić i Ivanović, koji su jučer doputovali u Haag, danas prijepodne će prvi puta posjetiti Gotovinu u pritvoru ICTY-a u haškom predgrađu Scheveningen.

Mišetić i Ivanović jutros će se službeno registrirati u Tajništvu ICTY-a kao branitelji generala Gotovine, kako bi na prvom pojavljivanju mogli biti uz njega. Neslužbeno je najavljeno da će među zastupnicima optužbe biti i glavna tužiteljica Carla del Ponte.

Gotovinino izjašnjavanje o krivnji pratit će i predstavnik Veleposlanstva RH u Haagu, te novinari gotovo svih hrvatskih redakcija, kao i dopisnici svjetskih novinskih agencija.

Gotovina (50) se nalazio u bijegu od podizanja prve haške optužnice u lipnju 2001. godine. U izmijenjenoj optužnici iz veljače 2004. tereti se da je ratne zločine za koje je optužen počinio sudjelujući zajedno s Ivanom Čermakom, Mladenom Markačem i predsjednikom Franjom Tuđmanom u "udruženom zločinačkom pothvatu", čiji je zajednički cilj bio "prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz regije Krajina, između ostalog pljačkanjem, oštećivanjem ili potpunim uništavanjem imovine srpskog stanovništva, kako bi ih se odvratilo ili spriječilo da se ponovo nastane u svojim domovima".

Generalovi branitelji najavili su kako će dokazati da je Oluja bila operacija oslobađanja okupiranog teritorija a ne njegovog etničkog čišćenja, te da je trajala od 4. do 8. ili 9. kolovoza a ne do 15. studenoga kako stoji u optužnici.

Obrana će dokazivati da Gotovina ne može odgovarati za zločine koji su navodno počinjeni nakon što je on porazio vojsku tzv. RSK, povukao elitne postrojbe HV-a i omogućio uspostavu civilne vlasti, smatraju branitelji, ističući kako nakon 9. kolovoza više nije postojalo stanje oružanog sukoba na području RH te se ne može govoriti o ratnim zločinima, već o mirnodopskim kaznenim djelima koja su u velikom broju procesuirana pred hrvatskim vojnim i civilnim sudovima.

Tužiteljstvo je ranije ove godine najavilo namjeru spajanja postupaka protiv Čermaka, Markača i Gotovine budući da se radi o istom optužnicama s istom činjeničnom osnovom.

Obrane optuženih smatraju kako je zajedničko suđenje izvjesno, te očekuju da će pripremna faza trajati šest do devet mjeseci, suđenje početi do kraja 2006. godine i trajati oko dvije godine.

Pročitajte više