Gotovina protiv statistike: Haški sud u 125 postupaka oslobodio samo 12 osoba!



HAŠKI sud je u 18 godina svog postojanja podigao optužnice zbog ratnih zločina protiv 161 osobe. Postupci protiv 125 osoba su okončani. Postupci koji se vode protiv 36 osoba i dalje traju. Samo dva osumnjičenika za ratne zločince i dalje su nedostupni sudu - Ratko Mladić i Goran Hadžić.

U tih 18 godina, samo 20 optužnica je povučeno. 16 osoba je umrlo prije nego im je izrečena pravomoćna presuda. 64 osobe su osuđene. Predmeti protiv 13 osoba prebačeni su na nacionalne sudove. Samo 12 optuženika je oslobođeno! Podaci su to koji su svima lako dostupni na službenim stranicama Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, a koji generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku daju malo razloga za optimizam.

U Haagu uglavnom kazne između 10 i 20 godina

Statistika očito nije na njihovoj strani. Do sada su u Haagu nakon sudskog postupka oslobođeni samo: Ljube Boškoski, Zejnil Delalić, Sefer Halilović, Zoran Kupreškić, Mirjan Kupreškić, Vlatko Kupreškić, Fatmir Limaj, Milan Milutinović, Isak Musliu, Naser Orić, Dragan Papić i Miroslav Radić.

Presude koje haški suci izriču najčešće variraju između 10 i 20 godina zatvora. Najbolje je u Haagu prošao Amir Kubura, koji je osuđen na dvije godine zatvora. Rasim Delić i Dragan Kolundžija dobili su po 3 godine zatvora, dok je Enver Hadžihasanović dobio 3 i pol godine zatvora. Oni su jedini koji su osuđeni na manje od pet godina u zatvoru.

Sudac Orie poznat po visokim kaznama

Najgore je prošao Stanislav Galić, jedini kojem je Haški sud izrekao kaznu doživotnog zatvora. Po 40 godina u zatvoru dobili su Radislav Krstić, Goran Jelisić i Milomir Stakić. Na 35 godina zatvora osuđen je Milan Martić. Kaznu od 30 godina zatvora dobio je Radoslav Brđanin.

Generalima u korist ne ide ni činjenica da će im presudu izreći 64-godišnji Nizozemac Alphons Orie, koji je sudac Haškog suda postao 2001. godine. Orie je, naime, poznat po vrlo visokim presudama. Momčilu Krajišniku tako je svojevremeno "odrezao" 27 godina zatvora, da bi Žalbeno vijeće kasnije smanjilo kaznu na 20 godina. Kaznu od 20 godina zatvora Orie je odredio Stanislavu Galicu. Ranka Češića osudio je na 18 godina, a Dragana Zelenkovića na 15 godina. Milanu Babiću odredio je kaznu od 13 godina zatvora, iako je i Tužiteljstvo tražilo samo 11 godina.

Pročitajte više