Gotovinina supruga predala njegovo oružje policiji

SUPRUGA haškog bjegunca Ante Gotovine predala je danas oružje za koje Gotovina posjeduje dozvole, a po koje su policajci uz sudski nalog došli u njihov stan na zagrebačkom Srebrnjaku, doznaje se u MUP-u.

Po riječima glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna, Dunja Zloić Gotovina oružje je predala nakon što su joj policajci pokazali sudski nalog.

"Nije bilo premetačine stana, već je Gotovinina supruga policajcima dobrovoljno sama pokazala gdje se oružje nalazi u stanu." - kazao je Mehun u razgovoru za Index.hr.

Policajci su jutros pred stan na Srebrnjaku u kojemu živi Dunja Zloić Gotovina došli sa sudskim nalogom jer ona ranije nije željela dobrovoljno predati oružje. Gotovina posjeduje tri oružana lista, na kojima su legalno registrirana četiri pištolja i tri puške.

Jedan od Gotovininih odvjetnika Marin Ivanović kazao je da je riječ o uglavnom trofejnom oružju.

U MUP-u oduzimanje Gotovininog oružja objašnjavaju odredbama Zakona o oružju po kojima policija uvijek ima mogućnost kontrole oružja koje posjeduju građani. Kako je Gotovina već dulje vrijeme nedostupan, a time je i kontrola oružja onemogućena, policija je predaju oružja zatražila od njegove supruge.

U MUP-u nisu željeli komentirati medijska nagađanja da je potraga za oružjem samo razlog kako bi policija ušla u stan i u njemu pokušala pronaći Gotovinin DNK kako bi se analizom provjerilo jesu li navodno pronađene hlače u Italiji pripadale Gotovini.

Naime, talijanska policija nedavno je pokušala uhvatiti nepoznatu osobu koja je iz automobila izbacila torbu s nekim novinskim člancima o Gotovini, a hrvatski mediji pišu da je policija tom prilikom pronašla i hlače.

Mehun nije želio komentirai nagađanja da je oduzimanje oružja generala Gotovine povezano s Akcijskim planom hrvatske Vlade za lociranje i uhićenje odbjeglog generala.

Na naš upit kako komentira tvrdnje Gotovininih odvjetnika da je pretres napravljen nezakonito, jer je nalog izdan za pretres prostorija u vlasništvu supruge, s ciljem da se oduzme oružje drugog vlasnika, Mehun je odgovorio da je policija postupala sukladno sudskom nalogu Prekršajnog suda u Zagrebu.

Pročitajte više