Gotovinu skriva sicilijanska mafija

ODBJEGLOM Anti Gotovini u bijegu pomažu krijumčari oružja sa Sicilije, tvrdi talijanski novinar Pierluigi Sabatti. Prema saznanjima do kojih je došao Globus, generala je s talijanskom mafijom povezao misteriozni Irac, suborac iz Domovinskog rata.

Talijanski novinar Pierluigi Sabatti iz tršćanskog lista "Il Piccolo", pozivajući se sicilijanske obavještajne izvore, prije nekoliko dana objavio je tekst u kojem tvrdi da Gotovinu u bijegu i zaštiti pomaže sicilijanska mafija koja se bavi ilegalnim transportom i švercom oružja.

Sabattiju policija nije potvrdila tu informaciju, ali on tvrdi da su njegove informacije stigle iz "relevantnih izvora".

Globus piše kao je Gotovinu sa sicilijanskom mafijom povezao bivši suborac i dragovoljac iz Domovinskog rata. Misteriozni Irac, koji se u ratu borio pod imenom Tony Cascarino, Gotovini je pomogao da doplovi do skloništa na Siciliji. Gotovina je iz Zadra navodno jahtom pobjegao u Pescaru, a potom je otplovio na Siciliju.

Sicilijska policija niječe da je pokrenula opsežnu istragu i potragu za Gotovinom, te da se on nalazi na Siciliji.

Gotovina se navodno krije u okolici Agrigenta ili Caltanisette. Zaštita umirovljenog hrvatskog generala "plaćena" je oružjem, koje je ilegalno dopremljeno za potrebe mafije.

Misteriozni Irac s fascinantnom biografijom

Ime Tony Cascarino Irac je dobio u Domovinskom ratu. Suborci su ga nazvali po slavnom nogometašu i irskom sunarodnjaku. Potomak je čelnika irske republikanske armije i bivši britanski komandos. U Hrvatsku je došao 1991.godine. Istaknuo se podvizima na Trpinjskoj cesti kada je uništeno više od 130 srpskih tenkova. Poznato je da je s dvojicom ranjenih suboraca izišao iz okruženog Vukovara, a potom je viđen u Vinkovcima. Tada mu se gubi svaki trag, a nakon nekog vremena pojavljuje se u Zagrebu gdje ga je Gotovina osobno izabrao i uključio u Tigrove. Nakon što je otišao iz Tigrova, Cascarino je obučavao pripadnike HOS-a.

Prema nepotvrđenim informacijama, Cascarino je već krajem 1992. otišao na Siciliju gdje je bio desna ruka poduzetniku Remu d´Amiciju. D´amici je 1995. uhićen zbog optužbe da surađuje s pripadnicima kriminalnih skupina, a 1997. oslobođen nakon što je objavljeno da je zapravo agent talijanske tajne službe. Za vrijeme dok je suđeno D´amiciju Cascarino je, vjerojatno uz pomoć Gotovine, pobjegao u Francusku u Legiju stranaca, a nakon što mu je šef oslobođen vratio se u Italiju.

Dan nakon ubojstva ratnog zločinca Željka Ražnjatovića Arkana Cascarino je navodno slavio i častio sve prisutne u nekim beogradskom barovima i restoranima.

Nedavno je Irac na Internetu objavio detalje iz svoje vrlo zanimljive biografije pod nazivom "Milenijumsko pamćenje". Rukopis sadrži i detalje iz ratnih operacija i druženja s Gotovinom. Cascarinova fascinantna biografija privukla je filmske scenariste, među kojima je i slavni redatelj Neil Jordan.

Direktor dublinske medijske kuće M3M Ferguson Mac Oireachtaigh potvrdio je da je pročitao rukopis i da pregovara za prava za emitiranje. "Istinski herojska i fenomenalna priča koja govori o istinski herojskoj i fenomenalnoj osobi. Irska će biti ponosna", rekao je za Globus Mac Oireachtaigh.

Pročitajte više