Govna na Plitvicama i u Jadranu? Može. Pjesma o tim govnima? Ne može

Foto: Čitatelj Indexa/Pixsell/Kristina Stedul Fabac, Screenshot: Google MapsVideo: Igor Legaz

NAŠ najpoznatiji nacionalni park, Plitvička jezera, već je godinama zagađen fekalijama, a prilog o tome je objavila i Bavarska televizija, čiji novinari navode kako su Plitvice pod zaštitom UNESCO-a i da je ta organizacija već upozorila Hrvatsku da nešto mora poduzeti. Snimili su i odvaratnu baruštinu u šumi, koju lokalni mještani ironično nazivaju 17. Plitvičkim jezerom jer se u nju zapravo izlijeva kanalizacija, u kojoj se vide ostaci fekalija i plastične ambalaže, a drveće oko nje je umrlo. Istovremeno se cijelog ljeta diljem Jadrana pojavljuju novi slučajevi zagađenja mora fekalijama. Indexov novinar Gordan Duhaček osvrnuo se na aferu s govnima u Jadranu pa je objavio tvit u kojem je satirički preradio pjesmu "Vilo Velebita" te ju je nazvao Govna Velebita.

>> Njemačka televizija upozorava da Plitvice smrde jer su pune smeća iz kanalizacije

Taj je satirični tvit, koji je objavljen prošlog mjeseca, jedan od dva razloga zbog kojih je policija prekjučer ujutro na zagrebačkom aerodromu uhitila Duhačeka.

"Protiv njega su podneseni optužni prijedlozi zbog postojanja osnova sumnje da je počinio prekršaje iz čl. 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te je doveden na nadležni Prekršajni sud u Zagrebu", izvijestila je policija.

Satirična pjesma problem broj jedan u državi

Spomenuti prekršaji odnose se na vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, za što ga se tereti zbog objave pjesme "Govna Velebita", te vrijeđanje policijskih službenika zbog skraćenice A.C.A.B. Prekršajni sud ga je zbog vrijeđanja policije kaznio novčanom kaznom od 754 kune (200 njemačkih maraka), dok će mu presuda po drugom optužnom prijedlogu, za pjesmicu "Govna Velebita", satiričnu preradu pjesme "Vilo Velebita", biti izrečena sutra. Duhaček je nakon rasprava na sudu pušten.

>> Novinara Indexa strpali u ćeliju zbog pjesmice na Twitteru

Država je uhićenjem Duhačeka pokazala da joj smeta pjesma o govnima jer ona "omalovažava moralne osjećaje građana", a istovremeno joj ne smeta zagađenje Jadrana i Plitvica govnima, iako to direktno utječe na građane koji se zbog toga razbolijevaju. Državi je tako važnija zaštita "moralnih osjećaja građana" od zaštite zdravlja tih istih građana.

Već godinama pišemo o raznim slučajevima zagađenja Jadrana i Plitvičkih jezera fekalijama, no ovog ljeta je situacija toliko eskalirala da smo gotovo svaki tjedan imali novi slučaj zagađenja, a tijekom kupanja u tako zagađenom moru razboljela su se brojna djeca i odrasli. Zagađenje Jadrana fekalijama poprimilo je takve razmjere da je nedavno kraj Vodnjana u Istri zabilježeno čak i na snimkama iz svemira. Fekalije se vide na području oko Peroja u Istri, oko 4 km zapadno od Fažane te nešto manje sjeverno od Brijuna.

>> Govna u Jadranu vide se iz svemira

Od Istre do Dubrovnika more puno fekalija

Podsjetimo se samo na nekoliko primjera zagađenja Jadrana fekalijama od ovog ljeta.

B. M. iz Zagreba (podaci poznati redakciji) kaže da je njegova šestomjesečna kći, koja se kupala na javnom kupalištu u Maslenici, završila s urinarnom infekcijom Escherichijom coli. Slično se dogodilo i desetogodišnjem sinu njegova prijatelja na istoj plaži.

Ističe da su tijekom kupanja više puta osjetili vrlo jak neugodan miris fekalija koje u more ispuštaju lokalni kafići.

>> Sve je više govana u Jadranu. Djeca obolijevaju

"Prijavio sam slučaj Ministarstvu za zaštitu okoliša i Državnom inspektoratu, međutim, nisam dobio nikakve konkretne odgovore; jedini odgovor koji je došao do mene bila je lista testiranja Inspektorata koja je pokazala da je voda na toj lokaciji bila ispravna početkom srpnja", kaže B. M, dodajući kako ni nakon toga nitko nije izašao na teren ni napravio neku drugu provjeru.

Pisali smo i o slučaju iz Vinjerca kod Posedarja, gdje su se ljudi požalili na problem s izlijevanjem fekalija iz septičkih jama u more na mjesnoj plaži. Ondje se, prema tvrdnjama turista i mještana, troje djece zarazilo streptokokom, odnosno dobilo je kožnu zaraznu bolest impetigo, a potom su se sa sličnim problemima javili i čitatelji iz mjesta Sali na Dugom otoku.

>> Govna se izlijevaju u more u okolici Zadra. Djeca dobila kožne infekcije

Djeca su dobila kožnu bolest

Sa sličnom pričom u redakciju nam se javio i jedan slovenski državljanin koji već godinama ljetuje u Savudriji u Hrvatskoj u koju je zaljubljen, kao i mnogi njegovi sunarodnjaci.

"U Savudrijskom zaljevu tijekom ljeta zadržava se jako puno djece, zaljev je plitak i obložen pijeskom – pravi raj za djecu. Oko 70% kupača u Savudrijskom zaljevu kod Ravne doline su djeca", kaže naš susjed.

Tumači da su već ranije uočili da u zaljevu nestaju neke alge, morske trave, ježinci i ribe. No alarm im se upalio ove godine, kada su brojna djeca oboljela od raznih viroza i bakterijskih bolesti.

"Najčešća je bila pojava kožne bolesti koja se zove impetigo. Mi lokalci cijelo smo ljeto razgovarali o tome kome se obratiti, bi li bilo pametno vodu dati na analizu i, što je najvažnije, kojoj bismo se instituciji trebali obratiti. Nažalost, nitko nije ništa poduzeo jer je ubrzo stigao kraj ljeta pa smo zbog obaveza napustili idiličnu Savudriju", rekao nam je Slovenac.

U srpnju je Grad Dubrovnik potvrdio da je video objavljen na našem portalu zaista prikazao izlijevanje fekalija u tamošnju uvalu Sumartin. Uz to je u srpnju skupina Solinjana snimila kako se fekalijama zagađuje gornji tok rijeke Jadro, na koju je spojen vodoopskrbni sustav Splita, Solina i cijele okolice.

U kolovozu smo pisali i o tome kako je more na plaži hotela Posejdon u Veloj Luci na Korčuli također puno fekalija, o čemu je stajala i obavijest na stranicama Dubrovačko-neretvanske županije, gdje su naveli da se ne preporučuje kupanje.

Država štiti "moralne osjećaje građana", ali ne i zdravlje

"Nakon prijave o iznenadnom onečišćenju mora na plaži Hotela Posejdon u Vela Luci u večernjim satima 19.08.2019. godine, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uzorkovao je more za kupanje 20.08.2019. Analiza uzoraka mora ne udovoljava uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje NN (73/08), privremeno izvješće se nalazi u privitku. Uzorkovat će se dodatni uzorci do prestanka onečišćenja. Obzirom na onečišćenje mora fekalnim vodama, ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavijesti", stoji u priopćenju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

>> Iz Dubrovnika nam potvrdili: U more se izlijevaju fekalije, ne znaju odakle

U kolovozu je bilo onečišćeno i more na plaži Donje Čelo na otoku Koločepu kod Dubrovnika. Kako je priopćila Dubrovačko-neretvanska županija, "po dojavi Centra 112 o iznenadnom onečišćenju mora 27. kolovoza 2019. na plaži Donje Čelo na otoku Koločep, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije uzorkovao je more za kupanje na plaži Donje Čelo". "Analiza uzoraka mora ne udovoljava uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje NN (73/08). Obzirom na onečišćenje mora fekalnim vodama, ne preporučuje se kupanje do daljnjih obavijesti", stajalo je u priopćenju Dubrovačko-neretvanske županije.

U rujnu je pak Dubrovačko-neretvanska županija upozorila javnost da je na plaži Porporeli u samom središtu Dubrovnika došlo do kratkotrajnog onečišćenja mora fekalnim vodama.

"Prema obavijesti Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije od 11. rujna 2019., tijekom devetog ispitivanja kakvoće mora prema Programu utvrđivanja kakvoće mora na morskim plažama Dubrovačko-neretvanske županije u 2019. godini, utvrđeno je da rezultati analize mora za kupanje na plaži Porporela u Dubrovniku, uzorkovanog 09. rujna 2019. godine, prelaze granične vrijednosti za mikrobiološki parametar Escherichia coli."

Ovakvih slučajeva je bilo još, ali to nije potaknulo državu da išta učini kako bi to spriječila, no zato je država, kako smo već naveli, uložila velike napore kako bi zaštitila "moralne osjećaje građana" i uhitila Indexovog novinara.

Ovo je sporna pjesma koju je prije otprilike mjesec dana na Twitteru objavio Duhaček.

Govna Velebita

Oj ti govno, govno Velebita,
Ti našeg crijeva diko,
Tvoja slava jeste nama sveta,
Tebi Hrvat kliko:
Ti govno Velebita,
Ti našeg crijeva diko!
Kenjala, premila,
Kenjala, premila,
Kenjala, oj premila,
Ti stolico svih Hrvata!

Fekalije, govnovito smeđe,
Ja ljubim tvoje smrade.
Ljubim tvoga opojnoga prdeža,
I onoga ličkoga rukovanja.
Ti govno Velebita
Ti našeg crijeva diko!
Kenjala, premila,
Kenjala, premila,
Kenjala, oj premila,
Ti stolico svih Hrvata!

Pročitajte više