UHIĆENJE INDEXOVOG NOVINARA

Božinović mora podnijeti ostavku

Božinović mora podnijeti ostavku
Foto: Pixsell/Hrvoje Jelavic

U HRVATSKOJ smo već navikli da političari lažu, ali ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u 48 sati prevršio svaku mjeru. Nije lažno obećavao, kako to političari već znaju, nego je lagao o vrlo ozbiljnom slučaju pokazivanja policijske sile nad novinarom Indexa Gordanom Duhačekom. Opravdavajući pokušaj zastrašivanja, uhićenje i osudu novinara Božinović je izrekao toliko laži da zbog toga mora podnijeti ostavku.

>> Policija: Duhaček je sam došao kod nas, ali izvan radnog vremena

Prva laž

"S obzirom na ove medijske napise, ja bih želio reći da gospodin nije priveden u policijsku postaju zbog svojih objava na Twitteru, već zbog činjenice da se nije odazvao na poziv policije. Kao što znate, svaki građanin je dužan odazvati se na poziv policije bez obzira na to koju funkciju obavlja", rekao je Božinović u ponedjeljak navečer. Lagao je. Jednako kao što je u ponedjeljak lagala i policija.

Druga laž

"U subotu, 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja, Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj u namjeri ulaska u Republiku Hrvatsku pristupio je 39-godišnji novinar, za kojeg je provjerom utvrđeno da se potražuje zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 14. i 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Iz navedenog razloga tom mu je prilikom uručen Poziv u kojem je upućen da se 16. rujna javi u službene prostorije Policijske uprave zagrebačke u Heinzelovoj, a što isti nije učinio", poručili su u ponedjeljak iz policije.

Istina je da se Gordan Duhaček policiji javio još u nedjelju poslijepodne, nakon što je prešavši granicu s Bosnom i Hercegovinom doznao da ga policija traži. Na koncu je to priznala i zagrebačka policija.

Treća laž i izmotavanje

"Navedeni razgovor tijekom kojeg je dobio informaciju i uputu o postupanju dogodio se izvan administrativne zone službenih prostorija i izvan radnog vremena te se ne smatra pristupanjem po pozivu niti se smatra opravdanjem izostanka", napisali su iz Policijske uprave Zagrebačke, de facto ustvrdivši da nedjeljom ne rade i da je policajac s kojim je Duhaček u njihovom sjedištu razgovarao tamo bio neslužbeno.

Četvrta laž

"Izveden je pred Prekršajni sud zbog činjenice da nema prebivalište u Republici Hrvatskoj", još je jedna laž koju je izrekao Božinović. Protiv Duhačeka se ne vodi postupak zbog toga što nema prebivalište u Republici Hrvatskoj, nego se vodio jedan postupak zbog objave na Twitteru, u kojem je osuđen, i vodi se još jedan također zbog objave na Twitteru, za koji bi presuda trebala biti izrečena u četvrtak.

Osim Božinovićevih laži tu je i nespretno izmotavanje policije zbog kojeg bi ministar unutarnjih poslova također morao odgovarati. Policija je, naime, priznala da se Duhaček u nedjelju sam javio. Pritom mu je rečeno da slobodno otputuje te da se javi na povratku iz inozemstva. Međutim, sutradan je uhićen.

Peta laž

"Zbog potpunog razumijevanja policijskog postupanja navodimo kako je 39-godišnjaka policijski službenik zagrebačke policije prvi put kontaktirao telefonom 22. kolovoza ove godine te mu tom prilikom priopćio razlog radi kojeg ga zove te da je potrebno provesti kriminalističko istraživanje, na što mu je 39-godišnjak odgovorio kako nema namjeru dolaziti u Hrvatsku", još je jedno policijsko izvrtanje činjenica, zbog čega bi Božinović morao podnijeti ostavku.

Naime, policija je u kolovozu razgovarala s Duhačekom telefonom, pri čemu im je on jasno rekao da se zbog obiteljskih razloga nalazi u Bosni i Hercegovini. Ni u jednom trenutku nije rekao da ne namjerava dolaziti u Hrvatsku. Policiji je bila poznata njegova adresa u BiH, imali su njegov broj telefona putem kojeg su ga i kontaktirali zbog prijave o parodiji pjesme Vila Velebita.

Tada su mu rekli da se nema zbog čega brinuti pa je bezbrižno i došao u Hrvatsku kako bi iz Zagreba otputovao na novinarski seminar. No uhićen je jer je država odlučila pokazati silu, a i zbog toga Božinović mora podnijeti ostavku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara